Agrifoto

Nieuws Gewasbescherming

MH gaat vrijuit in aardappelteelt

6 Augustus 2019 - Niels van der Boom

Met het verdwijnen van de kiemremmer CIPC worden de telers nog afhankelijker van de werkzame stof maleïnehydrazide als kiemremmer in uien en consumptieaardappelen. In het Verenigd Koninkrijk raakte maleïnehydrazide (MH) in opspraak en mocht behandeld product niet langer als veevoer worden afgezet. Die beperking is nu opgeheven.

De uiensector zat in 2017 met geknepen billen, want toen besloot de Europese Commissie opeens om de licentie van maleïnehydrazide niet te verlengen. Uiteindelijk wist de gehele agrarische sector het tij echter te keren.

Vanaf 1 november 2018 gold voor MH een beperking bij de toepassing in consumptieaardappelen in het Verenigd Koninkrijk. De aardappelen of aardappelreststromen die bestemd waren voor de veevoerindustrie mochten niet met MH behandeld zijn. Erg lastig voor een sector die zijn reststromen juist circulair afzet binnen de keten.

MH veilig verklaard
De Britse tegenhanger van het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb): Chemicals Regulation Division (CRD), heeft eind juli echter bepaald dat de beperking per direct wordt opgeheven. Hierdoor gaan alle kiemremmers met de werkzame stof maleïnehydrazide vrijuit. Het gaat om de bij ons bekende Crown MH en ook Fazor.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior marktspecialist akkerbouwgewassen bij DCA Market Intelligence. Hij maakt vooral analyses en marktupdates over de aardappelmarkt. In columns deelt hij zijn scherpe blik op de akkerbouwsector en technologie.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Gewasbescherming

Uitstel verplicht gesloten vulsysteem op handen

Analyse Ondernemen

Beleggers niet overtuigd van chemievrije landbouw

Nieuws Aardappelen

'Coronatest' voor aardappel spoort phytophthora op

Nieuws Aardappelen

EU-landen luiden noodklok: phytophthora slaat toe

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden