Shutterstock

Nieuws Aardappelen

Doorbraak in ontcijfering complex aardappelgenoom

19 September 2019 - Jeannet Pennings - 1 reactie

Onderzoekers van Wageningen University & Research (WUR) hebben samen met aardappelveredelaar Solynta de meest complete genoomsequentie voor aardappels ooit gepubliceerd. Een doorbraak, omdat de aardappel zich niet makkelijk laat ontcijferen.

Het aflezen van de genoomstructuur is lastig, omdat de reguliere aardappel uit vier genomen bestaat. Hierdoor is het ingewikkeld om de positie van de genen te bepalen. Voor dit onderzoek is een diploïde volwaardige aardappelplant met slechts één genoom gebruikt. Dat maakte het aflezen en het aan elkaar leggen van de DNA-basenvolgorde gemakkelijker. De plant komt uit het hybride veredelingsprogramma van Solynta.

Van 125.000 naar 185 stukjes
Richard Visser, hoogleraar Plantenverdeling aan de WUR, verwacht dat de nieuwe ontcijfering leidt tot een efficiëntere en snellere veredeling van de aardappel. “De vorige sequentie bestond uit ongeveer 125.000 kleine stukjes. Dit nieuwe genoom heeft slechts 185 grote stukken. Bovendien is nu geen wilde variant van de aardappel gebruikt, maar regulier plantmateriaal.”

“Met deze sequentie kunnen we sneller nieuwe eigenschappen beschrijven en inkruisen”, vervolgt  Pim Lindhout, directeur R&D van Solynta. “Ik ben ervan overtuigd dat we hiermee sneller een duurzame aardappelteelt bereiken.”

Beschikbaar voor derden
Uniek is dat zowel de sequentie als het plantmateriaal (onder voorwaarden) beschikbaar worden gesteld voor onderzoek door derden. In de toekomst kan dit volgens de onderzoekers een aardappel opleveren die beter bestand is tegen hitte of droogte, of beter resistent is tegen ziekten.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jeannet Pennings

Jeannet heeft haar roots in de bloembollensector liggen en zij groeide op een agrarisch bedrijf in de kop van Noord-Holland op. Als generalist bericht ze voor Boerenbusiness over alle sectoren. Daarnaast verkent ze de mogelijkheden van sponsored advertising.
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
belge 19 September 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/aardappelen/artikel/10884065/doorbraak-in-ontcijfering-complex-aardappelgenoom]Doorbraak in ontcijfering complex aardappelgenoom[/url]
bullshit
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
aardappel noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden