Shutterstock

Nieuws Aardappel

DCA komt met 2 nieuwe aardappelnoteringen

27 September 2019 - Redactie Boerenbusiness

DCA-Markets, onderdeel van DCA Groep, introduceert 2 nieuwe fritesaardappelnoteringen voor de markt in Noordwest-Europa. Het gaat om de DCA Spotprijs Fritesaardappelen (DCA-SF) en de forward prijs van deze spotnotering (DCA-SFF). De noteringen worden vrijdag 27 september 2019 voor het eerst gepubliceerd op Boerenbusiness.

DCA-Markets beoogt de aardappelmarkt transparanter te maken, zo meldt het bedrijf uit Lelystad in een verklaring. De DCA Spotprijs Fritesaardappelen (DCA-SF) is een berekende waarde van de fysieke noteringen van Frankrijk, België, Duitsland en Nederland. De spotprijs wordt elke vrijdag om 15:00 uur gepubliceerd in het seizoen waarin de onderlinge noteringen bekend worden gemaakt, meldt DCA-Markets. 

Het Franse deel in de spotprijs wordt bepaald door de wekelijkse RNM notering, exclusief de Bintje notering. Voor België worden PCA/Fiwap en Belgapom meegenomen exclusief de Bintje notering en voor Duitsland de Reka notering voor de rassen Agria, Fontane en Innovator. Voor het Nederlandse deel doen de PotatoNL en de PAT index mee.

Omrekenen en wegen
Voor een aantal noteringen in Noordwest-Europa geldt dat die omgerekend moeten worden van 35 opwaarts naar 40 opwaarts. Dit wordt volgens DCA-Markets gedaan door een opslag die per jaar wordt vastgesteld en voor dit seizoen uitkomt op €0,25. Binnen een land worden noteringen gelijk gewogen, motiveert de organisatie. Het gewicht per land in de spotprijs wordt bepaald door het aandeel in het areaal consumptieaardappelen en jaarlijks herzien.

Volgens René van 't Riet, marktdeveloper bij DCA-Markets, geeft de DCA Spotprijs het beste de prijsontwikkeling op de aardappelmarkt weer. "Het maakt de markt transparanter, doordat we beter kijken naar de relevantie van rassen en verschillende markten te wegen naar hun invloed en belang."

Forward aanvulling op future
Op basis van de berekende spotprijs worden ook forward prijzen (DCA-SFF) berekend. Dit zijn waardevolle noteringen voor de termijnmarkt. "De forward prijzen bieden inzicht in de prijsniveaus van alle leveringsmaanden tot en met het einde van het seizoen. En vormen zo een heel belangrijke aanvulling op de future prijzen voor aardappelen op de termijnmarkt van EEX in Leipzig", verklaart Van 't Riet. "De markt zou onze forward prijzen kunnen gebruiken als onafhankelijke benchmark om fysieke contracten op af te wikkelen."

Voor die forward prijzen wordt uitgegaan van levering op de laatste werkdag voor de laatste vrijdag van de maand. Er wordt gerekend met een opslagvergoeding van €0,15 per week. Vanaf week 18 is dat €0,25. De forward prijzen worden elke dag opnieuw uitgerekend met een omgerekende bewaarvergoeding op dag basis. Voor alle voor dat seizoen resterende maanden wordt een forwardprijs berekend.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden