Agrifoto

Nieuws Aardappelen

Stresstest moet over drie jaar praktijkrijp zijn

2 Januari 2020

De stresstest, die zwakke partijen aardappelen in een vroeg stadium aanwijst, moet over 3 jaar in de praktijk toegepast kunnen worden. Het Ketenproject Verbetering Pootgoedkwaliteit is daarvoor met 3 jaar verlengd.

Met de stresstest krijgt de aardappelsector een tool in handen waarmee voorspeld kan worden of pootgoedpartijen een verhoogd risico hebben op opkomstproblemen in de nateelt. Afgelopen 3 jaar zijn binnen het ketenproject verschillende varianten van de toets onderzocht. De meest succesvolle stresstest wijst bijna alle partijen met een opkomstprobleem door slechte uitgangskwaliteit aan. Verder onderzoek is nodig om de test praktijkrijp te maken.

Meer inzicht in oorzaken
Het Ketenproject Verbetering Pootgoedkwaliteit (2017-2019) is daarom met 3 jaar verlengd. Behalve het praktijkrijp maken van de stresstest, willen de ketenpartijen verenigd in dit ketenproject verder inzicht krijgen in de grootste oorzaken van opkomstproblemen in de keten. Afgelopen jaren is al gebleken dat ongeveer 40% van de opkomstproblemen gerelateerd is aan de uitgangskwaliteit. In 60% van de gevallen lijkt kwaliteitsvermindering in het logistieke traject tussen pootgoedteelt en consumptieteelt opkomstproblemen te veroorzaken.

Tot 50 procent uitval
Met name in 2016 waren de problemen met de opkomst van pootaardappelen groot. Er werd toen gesproken over 10 tot 20% uitval, en zelfs uitschieters van 50%. Reden voor het opzetten van het Ketenproject Verbetering Pootgoedkwaliteit, waarin nu de volgende partijen participeren:  LTO, NAV, VAVI, NAO, BO Akkerbouw, NAK, HZPC, Agrico, Meijer, Aviko, Agristo, McCain, LWM, Farm Frites, Nedato en Kleinjan.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
boerenbusiness.nl

Jeannet Pennings

Jeannet heeft haar roots in de bloembollensector liggen en zij groeide op een agrarisch bedrijf in de kop van Noord-Holland op. Als generalist bericht ze voor Boerenbusiness over alle sectoren. Daarnaast verkent ze de mogelijkheden van sponsored advertising.
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Nieuws pootaardappelen

Redelijke opbrengsten verwacht met pootgoed

Nieuws Aardappelen

1800 euro per hectare om geen pootgoed te telen

Nieuws Aardappelen

Indicatieprijs pootgoed fors gestegen bij Agrico

Aangeboden door KWS

Merkt u opkomstproblemen in uw maïs op?

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief