Agrifoto

Inside Aardappel

Compensatie Vlaamse teler naar Nederlands model

11 Juni 2020 - Jeannet Pennings

De compensatieregeling voor aardappeltelers in Vlaanderen gaat een vergelijkbare uitwerking hebben als de regeling in Nederland, zo is de verwachting van Belgapom. De officiële voorwaarden van de regeling zijn echter nog niet bekend.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Landbouwminister Hilde Crevits maakte vorige week bekend dat er €10 miljoen wordt vrijgemaakt om aardappeltelers tegemoet te komen. Het gaat om telers van fritesaardappelen die sinds de coronacrisis kampen met overschotten. 

De regeling wordt gebaseerd op hetzelfde principe als in Nederland. Dat laat Romain Cools, secretaris van Belgapom (de belangenbehartiger van de Belgische aardappelhandel en -verwerking), desgevraagd weten. Dat betekent dat alleen vrije aardappelen in aanmerking komen voor compensatie. Daarbij wordt rekening gehouden met een vergoeding van €5 per 100 kilo. 

Voorwaarden eerdaags bekend
"De onder- en bovengrens moet nog worden bepaald", vertelt Cools. "Hetzelfde geldt voor de referentieperiode en de bijkomende (controle)voorwaarden. Ik ga er vanuit dat deze eerdaags door de minister bekend worden gemaakt." In Nederland ontvangen telers die compensatie hebben aangevraagd minimaal €1.000 en maximaal €150.000, mits zij aan de voorwaarden voldoen. Daarover is afgelopen periode veel te doen geweest, nadat er meer duidelijkheid kwam over de positie van contractaardappelen en poolaardappelen.

Cools benadrukt dat dat bovenop de €10 miljoen uit het noodfonds, er ook €13 miljoen van de Europese middelen wordt toegevoegd aan de directe inkomenssteun voor aardappeltelers. "Landbouwminister Crevits heeft gebruik gemaakt van de mogelijkheid die de EU biedt om een deel van de middelen van de tweede pijler van het GLB over te hevelen naar de eerste pijler (directe inkomenssteun)."

Waalse teler met lege handen
Al met al een positieve ontwikkeling voor telers in Vlaanderen. "Maar het blijft het oorverdovend stil in het Waalse landsgedeelte", zegt Cools. "Het dialoog tussen de kabinetten van landbouw van de Vlaamse en de Waalse landbouwminister ten spijt. Zelfs nu blijkt dat er ook in Frankrijk een regeling komt." Details over de Franse regeling ontbreken nog.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden