Agrifoto

Nieuws Jaarcijfers

Lockdown raakt resultaat Lamb Weston

29 Juli 2020 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

De coronacrisis heeft ingehakt op de resultaten van de Amerikaanse fritesgigant Lamb Weston. Hoewel er momenteel sparke is van enig herstel, is dit volgens de fritesfabrikant nog erg fragiel. Dit vanwege de onvoorspelbare effecten van de wereldwijde pandemie.

Het beursgenoteerde Lamb Weston rapporteerde gisteren (28 juli) de resultaten over het vierde kwartaal en tevens de resultaten over het afgesloten gebroken boekjaar. Hieruit valt op te maken dat het fritesconcern in zwaar vaarwater zit. De netto-winst kelderde in het vierde kwartaal met $112 miljoen tot een verlies van $2 miljoen. Dit bij een omzet van $847 miljoen wat 16% lager was dan dezelfde periode vorig jaar. 

Over het hele gebroken boekjaar bekeken, zijn de cijfers vanzelfsprekend minder negatief. Bij een vrijwel gelijkblijvende omzet van $3,7 miljard bleef er onder aan de streep $366 miljoen over, een kwart minder dan het vorige boekjaar. Hoewel de mindere resultaten geen verassing mogen zijn, schrokken beleggers klaarblijkelijk van de mindere resultaten. De koers van het aandeel daalde met 12% tot $61.   

Lockdown komt hard aan
De financiële tegenwind is te wijten aan de coronacrisis. De fritesfabrikant haalt het grootste deel van de omzet uit de foodservice die in veel landen gesloten werd de verspreiding van het coronavirus in te perken. Het bedrijf genereert normaal gesproken alleen al 10% van haar jaarlijkse inkomsten via fastfootketen McDonald's die veel restaurants in de VS op slot deed. 

In juni en juli heropende de foodservice zich weer voorzichtig en nam ook de omzet van het bedrijf weer wat toe. De afzet op de Amerikaanse thuismarkt zit inmiddels op circa 85% van haar afzet over dezelfde periode vorig jaar. De afzet van Lamb-Weston/Meijer, de Europese tak van Lamb Weston, zit op circa 75% van de behaalde afzet van vorig jaar.

Voor het nieuwe boekjaar is Lamb Weston voorzichtig. Het herstel is naar eigen zeggen erg fragiel. Concrete verwachtingen worden niet gegeven, maar het bedrijf zegt wel aan dat het met de onvoorspelbare coronapandemie lastig dealen is. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Abonnee
betweter 29 Juli 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/artikel/10888540/lockdown-raakt-resultaat-lamb-weston]Lockdown raakt resultaat Lamb Weston[/url]
366 miljoen winst en geld gekregen uit de pot
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
aardappel noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden