Blue Sky Stories / Shutterstock.com

Nieuws Coronacrisis

30 procent hogere omzet tafelaardappelen

4 Augustus 2020 - Redactie Boerenbusiness

De omzet in de foodsector is in het tweede kwartaal van dit jaar met 7,5 procent gestegen. De grootste stijging sinds de start van de meting in 2005, zo blijkt uit nieuwe kwartaalcijfers van het CBS. Ook de consumptie van tafelaardappelen en aardappelproducten is fors gestegen, meldt Nedato.

Sinds maart is de consumptie van tafelaardappelen in de Benelux zelfs met 30% gestegen, zegt aardappelcoöperatie Nedato. De omzet kwam aanvankelijk wel onder druk te staan door het wegvallen van de vraag naar frites vanuit de horeca. Maar gestaag herstelt de vraag weer, zegt directeur Koen van Hartevelt. "Ook de export is bezig met een inhaalslag en weer terug op het oude niveau. Het is te hopen dat een nieuwe intelligente lockdown ons gespaard blijft en dat de horeca nog een deel kan herstellen van het geleden verlies."

Ook speciaalzaken profiteren
De fors hogere omzet van aardappelen en veel ander voedsel in het supermarktschap kwam vooral tot stand na het bekend worden van de maatregelen in verband met de corona-uitbraak. Ook de gedwongen thuisconsumptie vanwege de horecasluiting droeg ertoe bij dat de supermarktomzet in het tweede kwartaal 7,9% hoger lag dan een jaar eerder. De omzet van speciaalzaken zoals slagerijen, groentezaken, kaaswinkels en slijterijen groeide eveneens onder de corona-omstandigheden en was in het tweede kwartaal 4,7% hoger. Van boerderijwinkels vermeldt het CBS geen cijfers, maar het is geen geheim dat ook zij hebben geprofiteerd van het coronavirus.

Ongekende groei online
Dankzij de fors gestegen omzet in de supermarkten, heeft de detailhandel in het sterk door corona beïnvloedde tweede kwartaal van dit jaar duidelijk meer omzet behaald dan in het tweede kwartaal van 2019. De totale omzet steeg met 5,9 procent. De 'non-food sector' binnen de detailhandel zag de omzet per saldo teruglopen, al steeg de online omzet spectaculair met tientallen van procenten, een ongekende groei. De internetverkopen kenden in het tweede kwartaal niet eerder zo'n grote groei.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden