Agrifoto

Nieuws Aardappelen

Verlagingsniveau blijft onder lijn 2019

12 Oktober 2020

Keuringsdienst NAK heeft inmiddels de helft van alle pootgoedonderzoeken afgerond. Hieruit blijkt dat het verlagingspercentage onder het niveau van 2019 blijft. Ten opzichte van eerdere jaren ligt het percentage wel hoog. De onderzoeken kennen nog een kleine vertraging.

De keuringsdienst heeft ruim de helft van alle eerste virusmonsters verwerkt. Dit geldt ook voor de bruin- en ringrotonderzoeken. Alleen bij deze laatste is nog sprake van een vertraging, die hoopt de keuringsdienst in de komende 2 weken in te halen. De voortgang is vergelijkbaar met een jaar eerder.

Het actuele verlagingspercentage ligt op 29,6%. Dit is minder dan een jaar eerder, toen een percentage van 38,3% werd behaald. Uiteindelijk kwam 2019 uit op 35,6%. In 2018 was dat 25% en in de jaren daarvoor nog (veel) minder. Wat dat betreft is het resultaat dit jaar niet heel positief.

Meeste verlaging in (noord)Oost-Nederland
De klasse S kent met 46,5% landelijk gezien de meeste verlagingen, gevolgd door de pre-basis klassen met 42%. In de regio's Oost-Groningen, Drenthe en Overijssel zijn de hoogste verlagingspercentages te zien. Driekwart van het S-pootgoed is daar verlaagd en 43% van de klasse SE. Ook in Zuid-Nederland liggen de percentages relatief hoog: 66,3% en 53,3%. Over alle klassen ligt de eerstgenoemde groep regio's op 36,6% en Zuid-Nederland op 32,9%. Met 28,1% scoort Midden-Nederland het best. De Waddenkust scoort met 0,5% net iets minder.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
boerenbusiness.nl

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappel- en granenmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox