Nacontrole

aardappelen pootgoed Agrifoto

Nieuws Aardappelen

Verlagingsniveau blijft onder lijn 2019

Keuringsdienst NAK heeft inmiddels de helft van alle pootgoedonderzoeken afgerond. Hieruit blijkt dat het verlagingspercentage onder het niveau van 2019 blijft. Ten opzichte van eerdere jaren ligt het percentage wel hoog. De onderzoeken kennen nog een kleine vertraging.
12 Oktober 2020
aardappelen pootgoed Agrifoto loofdoding looftrekken

Nieuws Aardappelen

Tóch nacontrole na lading testmateriaal bij NAK

Keuringsdienst NAK uit Emmeloord verwacht toch een reguliere nacontrole uit te kunnen voeren in pootaardappelen nadat het bedrijf een lading laboratoriummogelijkheden heeft ontvangen op 9 juli. Dat maakt NAK vrijdag 10 juli bekend. Een betrouwbaarheidstest van het materiaal pakte positief uit.
10 Juli 2020
Romain Cools

Interview Romain Cools

'Grote zorgen over kwaliteit Nederlands pootgoed'

De kwaliteit van het Nederlandse pootgoed staat in België de laatste jaren steeds vaker ter discussie. Nu NAK heeft aangekondigd dit jaar geen nacontroles uit te voeren, neemt de onrust verder toe. Een zorgelijke situatie volgens Romain Cools, secretaris van Belgapom.
10 Juli 2020
aardappelen pootgoed Agrifoto NAK Proefveld

Inside Aardappelen

NAK: 'We staan met de rug tegen de muur'

Vrijdag 3 juli maakte keuringsdienst NAK bekend dit jaar geen nacontroles op pootgoed uit te voeren. Een gebrek aan voldoende PCR-testmateriaal ligt hieraan ten grondslag. De aardappelsector reageert geschokt. NAK-directeur Eric Casteleijn vertelt dat de beslissing met pijn in het hart is genomen. “Simpele oplossing voor dit complexe probleem zijn er helaas niet.”
6 Juli 2020
aardappelen pootaardappel Agrifoto moederknol

Inside Aardappelen

NAK besluit tot integrale ontheffing nacontrole

Het bestuur van de NAK heeft besloten tot een integrale ontheffing van de nacontrole voor alle nacontrolegroepen en alle klassen. De keuringsdienst komt tot dit besluit door een gebrek aan specifieke laboratoriummaterialen voor het PCR-onderzoek als gevolg van de coronacrisis.
3 Juli 2020
pootgoed export pootgoedexport

Inside Aardappelen

Prijs Spunta stijgt flink bij hoog verlagingspercentage

De prijs voor pootgoed van het ras Spunta is enorm gestegen. Woensdag 13 november werd het niveau van €63 per 100 kilo bereikt op de beurs in Middenmeer. Het aanbod is krap en de telers weten dat ze hogere prijzen kunnen vragen.
13 November 2019
pootgoed

Inside Aardappelen

Nacontrole levert spanning op in pootgoedmarkt

In de pootgoedmarkt zijn de ogen gericht op de uitslagen van de nacontrole. De verwachting dat deze dit jaar weleens zou kunnen tegenvallen, is bij menig teler aanwezig.
6 Oktober 2019
pootgoed poten pootaardappel

Inside Aardappelen

NAK rond nacontrole af, veel klasseverlagingen

Keuringsdienst NAK heeft de nacontrole van pootaardappelen afgerond. Waar komt het verlagingspercentage op uit?
12 December 2018

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief