Agrifoto

Inside Aardappelen

Contract McCain wil stabiliteit uitstralen

1 Februari 2021 - Niels van der Boom - 14 reacties

De fritesprijzen staan onder druk, waardoor aardappelverwerker McCain is genoodzaakt de contractprijzen voor 2021/22 bij te stellen. Het komt niet tot grote fluctuaties. Naar eigen zeggen wil het bedrijf stabiliteit uitstralen. Voor de lange termijn wil McCain uitbreiden, omdat de verwerkingscapaciteit toeneemt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Vorig seizoen stond het dossier kiemremming centraal in de aardappelcontracten van McCain. Ook komend seizoen blijft dat een belangrijk item, want het is volgens de verwerker een leercurve. De beschikbaarheid, effectiviteit en kosten van de middelen zijn allemaal zaken waar rekening mee moet worden gehouden.

Druk op fritesprijs
Wat het grootste verschil maakt in de vasteprijscontracten komend seizoen is de fritesprijs, die door een afgenomen vraag onder druk staat. Hierdoor worden kleine wijzigingen doorgevoerd. Grote fluctuaties worden echter vermeden. Ook wijzigt McCain de voorwaarden niet, door bijvoorbeeld het maximaal volume op vaste prijs te verlagen. Ook de bewaarstaffel en kwaliteitspremies blijven onveranderd.

De af land hoofdoogst van Innovator start op €10,80 per 100 kilo. In week 17 is dat €16,47 en voor week 26 €19,40. In vergelijking tot vorig seizoen is in de af land periode de grootste verlaging merkbaar: €0,70. Op week 17 is dat €0,28 en op week 26 €0,10. Fontane begint het seizoen op €9,50, doet in week 17 €13,80 en op week 26 €16,78. De prijzen zijn hier met €0,75, €0,53 en €0,31 verlaagd.

De prijzen slaan op fritesaardappelen van 40 millimeter opwaarts. McCain biedt ook 2 en 3-jarige contracten aan, maar stuurt hier niet specifiek op aan. Wie een meerjarige afspraak maakt, wordt daarvoor beloond. Bij een 3-jarig contract liggen de prijzen op het niveau van 2020.

Staffel mechanische koeling
Ook de prijzen van het ras Hansa voor Cêlavíta worden iets naar beneden aangepast, alhoewel minder dan de bovengenoemde trend van McCain. Uitdaging bij Hansa is vooral vraatschade door ritnaalden zien te voorkomen. De pootgoedprijzen blijven stabiel. De vergoeding voor bewaring in mechanische koeling past McCain aan. In plaats van een maandvergoeding komt er nu een weekstaffel.

Het internationale foodbedrijf is onverminderd positief over de lange(re) termijn. In oktober werd begonnen met het uitbreiden van de fabriek in Lelystad. Op termijn moet de productie met een derde toenemen, waar extra aardappelen voor benodigd zijn.

Voor oogst 2022 en verder zet het bedrijf daarom in op uitbreiding. De uitdaging is daarbij om rassen te vinden die – bijvoorbeeld in Oost-Nederland – goed presteren en tegelijk voldoende lang zijn. McCain richt zich op premium 'french fries'. Voor deze lange dunne frietjes is een lange aardappel vereist. Daarvoor ontwikkelt het ook zelf rassen die tussen de Innovator en Fontane zitten gepositioneerd.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden