Agrifoto

Nieuws PAT Index

Notering fritesgeschikte aardappelen aangepast

10 Augustus 2021 - Eric de Lijster

De PAT Index, de referentieprijs voor fritesgeschikte aardappelen, wordt voor het nieuwe oogstseizoen 2021 aangepast. Dit heeft vooral betrekking op de rassenselectie en de weging van deze rassen, meldt DCA-Markets, het price reporting agency dat de PAT Index heeft ontwikkeld.

De aanpassingen vinden plaats op basis van het pootgoedareaal van vorig seizoen. De PAT Index wordt doorlopend berekend uit de transacties die de deelnemende partijen, verwerkende industrie en de handel in Nederland, verplicht opgeeft aan de Brancheorganisatie Akkerbouw. Al die transacties worden teruggerekend naar de norm van fritesgeschikte aardappelen, 40 millimeter opwaarts voor levering binnen een maand.

Weging rassen PAT Index 2021
Rassengroep Rassen Weging
Agria groep Agria, Markies, Victoria Van 22,43% naar 25,09%
Innovator groep Innovator, Invory Russet, Lady Anna, Markies, Russet Burbank Van 28,23% naar 27,00%
Fontane groep Fontane, Amora, Challenger, Miranda, Ramos, Royal, Bintje Van 49,33% naar 47,91%


 

De basis van de PAT-index is dus gedane handel die de sector verplicht rapporteert. "Daarmee is het een uitstekende indicatie van de markt voor fritesgeschikte aardappelen in Nederland. En dus ook een uitstekende prijs of benchmark om bijvoorbeeld afspraken op te maken tussen teler en afnemer. Of om de prestaties van een pool mee te vergelijken", meldt René van 't Riet, manager van DCA-Markets. 

De PAT-Index is voor iedereen toegankelijk met een gratis Boerenbusiness account. Je kan de notering hier vinden. De notering van maandag 9 augustus 2021 bedraagt €20,34 bedraagt per 100 kilo. De specificaties van de PAT Index 2021 zijn te vinden op de website van DCA-Markets.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Eric de Lijster

Eric is lid van de redactie van Boerenbusiness. Als telg uit een akkerbouwfamilie stroomt het boerenbloed bij Eric door de aderen. Hij beschouwt zich als een generalist, maar wel met een voorliefde voor economie, trends, markten en marketing.
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden