Shutterstock

Inside Aardappelen

Canadese aardappeloogst heeft 2 gezichten

19 Augustus 2021 - Niels van der Boom

Het contrast tussen de Canadese aardappeloogst in de oostelijk maritieme provincies en de westelijke prairie-provincies is dit jaar groot. Dat geeft de oogst 2 gezichten. Extreme droogte en hitte hebben duidelijk effect op de opbrengst. Een groter areaal compenseert dit deels.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Dit jaar is het totale aardappelareaal in Canada met 5% gestegen. Deels door een toegenomen vraag vanuit de fritesindustrie die extra fabrieken en lijnen hebben bijgebouwd. Dit compenseert een lagere opbrengst in sommige provincies. Marktanalisten schatten in dat de totale aardappeloogst (frites, tafel en pootgoed) met 15% toeneemt ten opzichte van 2020. Dit stevige percentage is te wijten aan het grotere areaal én de zeer lage opbrengst vorig jaar. Het vertelt dus niet het gehele verhaal.

Grotere hectareopbrengst
Volgens een schatting van half augustus bedraagt het totale volume dit jaar 5,33 miljoen ton (177,6 miljoen cwt). Een jaar eerder werd nog 4,63 miljoen ton aardappelen geoogst. De gemiddelde opbrengst per hectare stijgt met ruim 7% tot goed 35 ton. Gekoppeld aan het 5% grotere areaal levert dat, ondanks droge en hete groeiomstandigheden, toch fors meer kilo's op. In de oostelijke provincies (Prince Edward Island en New Brunswick) zijn de groeiomstandigheden ideaal geweest met voldoende vocht en zon. De opbrengst is hier beduidend beter dan in het westen.

In het oosten van Canada is Prince Edward Island het grootste teeltgebied. Vorig jaar was de oogst er slecht door aanhoudende droogte. Dit jaar liggen de opbrengsten veel hoger, waardoor de oogst ruim 18% groter is. Ook in New Brunswick zijn de omstandigheden ideaal voor aardappelen. Inclusief een areaalvergroting zorgt dat voor een 44% grotere oogst. Wordt dit werkelijkheid, dan is dat een record.

Hogere opbrengst ondanks droogte
In Manitoba en Alberta – waar de meeste aardappelen worden verbouwd – is het areaal eveneens fors gegroeid. Dit compenseert deels de lagere opbrengst door hitte en droogte. Vooral tafel- en pootaardappelen in Manitoba zijn getroffen en beregenen is niet overal meer mogelijk door een gebrek aan water. Er wordt gesproken over opbrengstverliezen tussen de 25% en 50% bij tafelaardappelen. Fritesaardappelen staan er volgens berichten beter voor. De hectareopbrengst mag dan 1.230 kg lager liggen, de totale oogstomvang kan nog steeds een record bereiken door de areaalgroei.

In Alberta is het eveneens heet en droog geweest. De provincie kampt ook nu weer met een hittegolf. De hectareopbrengst gaat hier naar schatting met gemiddeld 1.800 kilo onderuit. Er is wel regen gevallen, maar zeer verspreid. Opnieuw zorgt de areaalstijging naar schatting voor een recordoogst.

Voor het pootgoed ziet het er niet zo goed uit. Daar is wel veel schade door weersextremen. In het fritesaardappelgebied in het zuiden van Alberta zijn de waterniveaus sinds 2002 niet zo laag geweest voor het beregenen. Door de hitte is sprake van veel knolrui, melden insiders. Het is dus afwachten wat de opbrengst hier gaat doen. In tegenstelling tot Manitoba is de oogst er nog niet begonnen.

Voorraden miniem
Zelfs met een 15% grotere aardappeloogst is het de vraag of Canada zichzelf kan bedruipen dit seizoen. Buurland de VS kampt namelijk met een fors kleinere oogst – de kleinste in 8 jaar tijd – en verwacht wordt dat Amerikaanse verwerkers in Canada gaan 'shoppen' om hun fabrieken draaiende te houden.

Daarbij komt dat voorraden eindproduct van oogst 2020 zich op een zeer laag niveau bevinden, terwijl het verkoopniveau wel hoog ligt. Door de extreme groeiomstandigheden worden meer problemen met kwaliteit, sortering en bewaarbaarheid verwacht. Dan is er ook altijd nog de onvoorspelbare herfst. Valt de vorst vroeg in, dan kan niet alles worden gerooid. Die dikke aardappeloogst is er in Canada dus nog lang nog niet.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden