Shutterstock

Nieuws Aardappelen

KFC Kenia haalt frites van menu vanwege tekort

6 Januari 2022 - Jurphaas Lugtenburg

De fastfoodketen Kentucky Fried Chicken (KFC) heeft te kampen met een tekort aan frites in Kenia. Door verstoringen in de logistieke keten - die grotendeels veroorzaakt zijn door corona - zijn containers meer dan een maand vertraagd, waardoor de fastfoodketen in het Oost-Afrikaanse land gedwongen is frites van het menu te halen.

Het tekort aan frites zou (deels) opgelost kunnen worden door lokaal in te kopen, maar daar wil KFC niet aan. Maandag 3 januari liet Jacques Theunissen, directeur van de divisie Oost-Afrika van KFC, in de Business Daily nog weten dat er niet uitgeweken kan worden naar lokaal geproduceerde aardappelen. "De reden dat we niet lokaal in kunnen kopen, is dat alle leveranciers aan de wereldwijd vastgestelde kwaliteitseisen moeten voldoen. Daar kunnen we niet omheen, zelfs als we zonder frites komen te zitten. We moeten er zeker van zijn dat ons voedsel veilig is voor consumptie door onze klanten." Die uitspraak leidde tot woede bij klanten en vooral bij Keniaanse aardappeltelers. Op sociale media werd opgeroepen KFC te boycotten en de #BoycottKFC was trending op Twitter. De Keniaanse boeren vinden dat door de opstelling van KFC voor hen een deel van de markt wordt afgesloten, waardoor ze niet kunnen meedingen naar lucratieve tenders, vooral in een tijd van schaarste zoals nu.

Ommezwaai
De protesten hebben effect gehad, want gisteren (woensdag 5 januari) maakte KFC bekend de mogelijkheden te onderzoeken om aardappelen bij Keniaanse boeren te kopen. "We zijn blij dat KFC hun eerdere standpunt over de levering van lokale aardappelen heeft ingetrokken. We hebben gelobbyd om ze van aardappelen te voorzien. We vinden het niet erg om aan hun normen te voldoen", laat Wachira Kaguongo van de Nationale Aardappelraad in de Business Daily weten. In de Keniaanse landbouw zijn aardappelen het op één na belangrijkste gewas, na maïs. Aardappelen worden in Kenia door 800.000 grotendeels kleinschalige boeren geteeld. Naar schatting biedt de aardappelketen aan 2,5 miljoen mensen werk en draagt deze voor circa €390 miljoen bij aan de Keniaanse economie.

Eerder had ook McDonald's te maken met een fritestekort. Vorige week werd bekend dat de  fastfoodketen drie Boeing 747-ladingen met aardappelen naar Japan liet vliegen.  

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jurphaas Lugtenburg

Is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich vooral op de akkerbouwsectoren en de voer- en energiemarkt. Ook heeft Jurphaas zelf een akkerbouwbedrijf op Voorne-Putten (Zuid-Holland). Wekelijks presenteert hij de Marktflits Granen
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden