Fritesexport

aardappelen akkerbouw frites aardappelverwerking

Analyse Aardappelen

Aardappelsector herstelt sterk, toekomst ongewis

De wereldwijde aardappelsector heeft de gevolgen van het coronavirus wereldwijd van zich afgeschud. Dat kan worden geconcludeerd door te kijken naar het afgezet volume in 2021. Qua afzet van aardappelproducten kunnen we binnen sommige segmenten zelfs spreken van een record. Ondanks dat verwerkers ervaren zijn geworden in crisismanagement is de toekomst onzeker. De oorlog in Oekraïne, gestegen transport- en productiekosten en het wegvallen van de Russische markt. Wat betekent dit voor de verwerkende sector én de teler? In deze analyse lees je er alles over.
1 April 2022
rusland McDonalds

Analyse Aardappelen

Russische markt groot gemis voor aardappelsector

Al voor de invasie van Oekraïne heeft Rusland veel frites en andere aardappelproducten geïmporteerd. Nederlandse exporteurs deden goede zaken met het land. Ook tafelaardappelen zijn meer de grens over gegaan. Met het sluiten van veel fastfoodketens zien de cijfers er de komende periode heel anders uit.
21 Maart 2022
aardappelen akkerbouw aardappelperceel Engeland UK

Analyse Aardappelen

Ierse boerenbond hint op krimp in aardappelareaal

De groei van de aardappelmarkt en de consumptie is de laatste weken afgevlakt in Ierland schrijft de Irish Farmers Association (IFA) in de gisteren geplaatste marktupdate. Maar de verschrikkelijke gebeurtenissen in Oekraïne leggen een enorme druk op de agrarische sector.
11 Maart 2022
aardappelen frites aardappelverwerking

Analyse Aardappelen

Het ware verhaal achter het wereldfritestekort

Fastfoodketens als McDonalds en KFC moeten wereldwijd steeds vaker nee verkopen wanneer klanten een portie frites bestellen bij hun burger of kippenvleugeltjes. Vooral verre bestemmingen in Azië en Afrika worden geraakt. Is er inderdaad een groot tekort aan frites of liggen andere factoren ten grondslag aan dit vermeende fritestekort?
9 Februari 2022
frites aardappelverwerking

Nieuws Aardappelen

KFC Kenia haalt frites van menu vanwege tekort

De fastfoodketen Kentucky Fried Chicken (KFC) heeft te kampen met een tekort aan frites in Kenia. Door verstoringen in de logistieke keten - die grotendeels veroorzaakt zijn door corona - zijn containers meer dan een maand vertraagd, waardoor de fastfoodketen in het Oost-Afrikaanse land gedwongen is frites van het menu te halen.
6 Januari 2022
Lambweston

Inside Aardappelen

Fritesexport VS groeit, maar niet in alle markten

De export van diepgevroren aardappelproducten van de Verenigde Staten (VS) is in het derde kwartaal 2021 met 30% ten opzichte van het zelfde kwartaal een jaar eerder. Dat maakte brancheorganisatie Potatoes USA afgelopen week bekend. Maar niet op alle markten weten de Amerikanen aandeel te veroveren.
23 November 2021
frites aardappelverwerking

Inside Aardappelen

China gaat zelf flink meer frites produceren

Fritesfabrikanten in China schroeven de productie dit seizoen flink op. Daarmee anticiperen zij niet alleen op de groeiende vraag, maar ook op de lagere import afgelopen jaar als gevolg van de internationale logistieke verstoringen. Het vraagt wel om meer aanvoer van fritesaardappelen uit het buitenland, aangezien Chinese areaal is gekrompen.
13 Oktober 2021
aardappelen Verenigde Staten

Inside Aardappelen

Krimpende oogst VS brengt fabrieken in het nauw

Ook in de Verenigde Staten zijn aardappeltelers volop bezig met de aardappeloogst, of is deze al afgerond. Nu meer product in de bewaring ligt kan ook een betere inschatting worden gemaakt van de oogstomvang. De nieuwe cijfers wijzen op een verlaging. Wat betekent dit voor het totaal?
11 Oktober 2021

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox