Shutterstock

Nieuws Aardappelen

Agrico en Nedato willen tafelaardappelen bundelen

28 April 2022 - Jurphaas Lugtenburg

Aardappelcoöperaties Nedato en Agrico, inclusief diens dochterbedrijf Leo de Kock, onderzoeken de mogelijkheden tot een intensieve samenwerking in tafelaardappelen. Daarbij beogen ze het hun assortiment aan tafelaardappelen collectief te vermarkten. De bedrijven willen uitzoeken of en hoe ze gedrieën op de veranderde marktomstandigheden in verse onbewerkte tafelaardappelen kunnen inspelen.

Dit schrijven de partijen in een bericht aan de leden. De behoeftes van de consumenten zijn structureel gewijzigd. De vraag verschuift volgens de bedrijven steeds meer van de traditionele aardappelgerechten naar meer veelzijdige toepassingen. Bovendien vragen afnemers in toenemende mate om leveranciers die een totaaloplossing kunnen bieden en moet ook het toekomstperspectief van de tafelaardappeltelers in een krimpende markt niet uit het oog verloren worden. Agrico, Leo de Kock en Nedato willen de mogelijkheden verkennen om in te spelen op die veranderingen en op de steeds bewustere keuze die consumenten daarbij maken. Daarbij noemen de firma's de voortdurende investeringen in innovatieve aardappelrassen en een verdere verhoging van de kwaliteitsrassen. Gezamenlijk zien zij daarvoor meer kansen dan individueel.

Perspectief voor de telers
"Met het bundelen van het aanbod van hoogwaardige kwaliteitsaardappelen en het vermarkten van de volledige opbrengst van onze telers, bieden we een goed perspectief voor deze gespecialiseerde aardappelteelt", laat Wim van de Ree, directeur van Nedato, in het bericht weten. "Wij sturen het beschikbare areaal voor consumptieteelt naar steeds hoogwaardigere rassen en kwaliteitsklassen", verklaart Jan van Hoogen, directeur van Agrico in het bericht. "Hiermee bieden wij een goed perspectief voor onze telers en stemmen wij het aanbod optimaal af op de gewijzigde vraag van onze afnemers."

Hoe de samenwerking er exact uit moet zien, is onderdeel van het onderzoek. De uitkomsten hiervan worden aan het eind van 2022 verwacht. Voor de uitvoerbaarheid van de plannen wordt rekening gehouden met de relevante wet- en regelgeving, zoals de mededingingsregels.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jurphaas Lugtenburg

Is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich vooral op de akkerbouwsectoren en de voer- en energiemarkt. Ook heeft Jurphaas zelf een akkerbouwbedrijf op Voorne-Putten (Zuid-Holland). Wekelijks presenteert hij de Marktflits Granen
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Nieuws Aardappelen

Agrico breidt areaal uit door overname TPC

Nieuws Aardappelen

Omzet Agrico boven €400 miljoen door hoge prijzen

Nieuws pootaardappelen

Agrico neemt pootgoed activiteiten Royal ZAP over

Nieuws Aardappelen

Agrico verwacht fors hogere prijs voor oogst 2022

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden