Shutterstock

Achtergrond Agrico en Nedato

'Tafelaardappelen rendabel houden, dat is onze taak'

29 April 2022 - Jurphaas Lugtenburg - 9 reacties

Aardappelcoöperaties Agrico en Nedato maakten gisteren (28 april) bekend de mogelijkheden tot een samenwerking op het gebied van tafelaardappelen te verkennen. Een pootgoedhandelshuis met een dochterbedrijf in tafelaardappelen en een coöperatie actief op de consumptiemarkt. Dat is een interessante combinatie.

Wat zijn de plannen? En hoe moet de samenwerking eruitzien? Dat vroeg Boerenbusiness aan algemeen directeur van Agrico, Jan van Hoogen

Het voornemen om de krachten te bundelen, is gisteren naar buiten gebracht. Hoe concreet zijn de plannen?
"We zitten in een vroege fase. De tafelaardappelmarkt voor verandert snel en om de teelt voor onze telers interessant te houden, moeten we daarop inspelen. Agrico en Nedato zijn beide coöperaties met als uiteindelijk doel het maximale uit de teelt te halen voor de ledentelers. We denken dat we beter op die veranderde en krimpende markt kunnen inspelen door onze krachten te bundelen. Daarvoor hebben we een aantal scenario's in gedachten die we gaan onderzoeken."

Is de overname van Agrico-dochter Leo de Kock door Nedato het meest voor de hand liggende scenario?
"Met de samenwerking tussen Leo de Kock en Nedato zijn inderdaad synergievoordelen te halen. Nu hebben beide bedrijven een eigen spoel-, sorteer- en verpakkingslijn. In een tafelmarkt die krimpt, moet je daarom de vraag stellen of dat niet efficiënter kan."

"Maar de samenwerking tussen Agrico en Nedato kan verder gaan. De teelt is, mede door alle kwaliteitseisen en aanvullende certificeringen, behoorlijk specialistisch geworden. De tafel- en pootgoedteelt schuift daarmee steeds verder naar elkaar op. Door zowel de ontwikkeling van nieuwe rassen (met alle kwaliteits- en duurzaamheidseisen die daarbij horen) als de teelt van pootgoed en consumptieaardappelen in eigen hand te houden, word je een sterke partner voor grote afnemers. Denk dan aan de supermarktketens."

In 2010 heeft Agrico de fritesaardappeltak afgestoten en overgedaan aan Aviko. Waarom dan nu de keuze om de mogelijkheden op de tafelmarkt wel verder te verkennen?
"Op de fritesmarkt konden we indertijd niet meer het verschil maken voor onze ledentelers. Onze volumes waren te klein op de totale aardappelmarkt. De tafelmarkt is een veel kleinere markt en ik denk dat we daar samen een veel groter aandeel op hebben."

Verwacht u dat de mededingingsautoriteit bezwaren heeft tegen een samenwerking?
"Bij het onderzoek naar de mogelijkheden voor samenwerking stellen we ook de Autoriteit Consument & Markt (ACM) op de hoogte. Ik verwacht niet dat vanuit die hoek veel bezwaren komen. Als je alleen in Nederland kijkt, dan kunnen we misschien te dominant worden, maar op Europees niveau blijven er nog genoeg andere spelers over. Misschien kun je het een beetje vergelijken met de suikerbietenverwerkers. In Nederland zijn er nog twee fabrieken van één eigenaar. Toch is de fusie tussen CSM en de Suiker Unie destijds goedgekeurd."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jurphaas Lugtenburg

Is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich vooral op de akkerbouwsectoren en de voer- en energiemarkt. Ook heeft Jurphaas zelf een akkerbouwbedrijf op Voorne-Putten (Zuid-Holland). Wekelijks presenteert hij de Marktflits Granen
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer
Reacties
9 reacties
Abonnee
pokkel 30 April 2022
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/aardappelen/artikel/10898155/tafelaardappelen-rendabel-houden-dat-is-onze-taak]'Tafelaardappelen rendabel houden, dat is onze taak'[/url]
hoezo is t jullie taak om tafelaardappelen rendabel te houden?
als ze er niet voldoende voor willen betalen dan toch niet.
dat altijd maar meebuigen met die supermarkten, stop daar mee.

wegwezen met die lui gewoon tarwe zaaien
Abonnee
Bram 30 April 2022
juist!! mee eens! niet betalen dan geen product. ik krijg m'n kunstmest/ diesel ook niet goedkoper , marktconforme prijzen, prima als je samengaat maar dan gewoon zeggen; die prijs zo nee , dan geen product . basta
Abonnee
onderduiker 30 April 2022
Bram schreef:
juist!! mee eens! niet betalen dan geen product. ik krijg m'n kunstmest/ diesel ook niet goedkoper , marktconforme prijzen, prima als je samengaat maar dan gewoon zeggen; die prijs zo nee , dan geen product . basta
was het maar zo gemakkelijk
maar gelukkig is niemand verplicht om tegen zijn zin aardappelen te telen of tegen zijn zin te verkopen
Abonnee
kraai 30 April 2022
Ja onderduiker zo makkelijk is het wel. Als ik bel voor diesel en vraag naar de prijs dan komen ze het ook niet brengen als ik 10% minder wil betalen dan de vraagprijs. Zo moet het met aardappelen ook gaan.
Abonnee
peet 30 April 2022
rendabel houden, ok; top idee!

gaan samenwerken met die zelfingenomen, slecht geleide en niet presterende cub Nedato; compleet kansloze missie.
Abonnee
drent 30 April 2022
als je genoeg betaald is de teelt wel rendabel te houden.
Abonnee
Arie arme tak. 2 Mei 2022
Beste Drent. Genoeg betalen, heeft naast marktwerking, ook veel met het kostenplaatje te maken. Dan is samenwerken en of fusie toch minstens te overwegen lijkt mij.
Abonnee
gerard 2 Mei 2022
de maat is 40 65 de meeste rassen zijn rond dus snel uit de maat komt nog bij dat ze de aardappels wassen en al heb je ze nog zo goed uitgelezen er toch nog tarra in zit
je zit eerder onder de 40 ton als er boven
maar veder succes er mee
Abonnee
petatje 2 Mei 2022
In de markt niet meer tegen elkaar uitgespeeld worden zal zeker niet negatief werken. Het verhaal van supermarkt teelteisen en certificaten, met daarbij de kwaliteitstarrering zoals hiervoor genoemd zal ook van tafel moeten om als teler alle werk, risico en investeringen voor deze topsportteelt lonend te krijgen. En dan bedoel ik niet met 80u in de week een middeninkomen, maar een bijbehorend topinkomen. Hoger als van de CEO's die als hoofd van die cooperatie's geen enkel risico lopen, hooguit kans op een gouden handdruk bij gebleken fouten waar de leden voor opdraaien.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
aardappel noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Nieuws Aardappelen

Agrico breidt areaal uit door overname TPC

Nieuws Aardappelen

Omzet Agrico boven €400 miljoen door hoge prijzen

Nieuws pootaardappelen

Agrico neemt pootgoed activiteiten Royal ZAP over

Nieuws Aardappelen

Agrico verwacht fors hogere prijs voor oogst 2022

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden