Agrifoto

Nieuws aardappelen

Campagneprijs Avebe komt uit op €100 per ton

27 Mei 2024 - Jesse Torringa - 3 reacties

Royal Avebe heeft de campagneprijs van oogst 2023 vandaag bekendgemaakt. Deze komt uit op €100 per ton. Volgens de CEO David Fousert was het teeltseizoen uitdagend voor de telers. Daarnaast geeft hij aan dat het rendement van de zetmeelaardappelteelt verder omhoog moet vanwege de stijgende kosten en andere zaken die van invloed zijn op de teelt.

De campagneprijs van oogstjaar 2023, de eindprijs die de telers ontvangen bij een 'standaard' zetmeelpercentage van 19%, komt uit op €100 per ton aardappelen. Dat is €5 hoger dan de eerdere basisprijs die werd gecommuniceerd. Afgelopen zomer, in juli 2023, verlaagde Avebe de basisprijs juist nog. Deze stond toen op €105 en werd verlaagd naar €95 per ton. Reden hiervoor was de snelle verandering van het marktperspectief waardoor de afzet van eindproducten moeizamer verliep en de voorraden opliepen. In 2021 was de basisprijs nog €78 per ton aardappelen.

Rendement verder omhoog
Volgens Fousert streeft Royal Avebe voortdurend naar een zo'n hoog mogelijke uitbetaling aan haar boerenleden en moet het rendement van de teelt verder omhoog. "We zetten daarin de nodige stappen. We beseffen goed dat het rendement van de zetmeelaardappelteelt verder omhoog moet vanwege stijgende kosten, klimaatverandering, gewijzigde wet- en regelgeving en concurrentie op de akker."

Naast de stijgende kosten werd de teelt ook gehinderd door het weer. Het aardappelpoten was later dan normaal door het natte voorjaar. Hierop volgde een seizoen waarbij alle weertypen voorbij kwamen, zoals droogte, een periode met veel neerslag en zelfs vorst in de oogstperiode. Ook werden niet alle aardappelen gerooid, al is dit percentage zeer laag. Fousert: "Het is indrukwekkend hoe onze leden de vele uitdagingen van afgelopen teeltjaar te lijf zijn gegaan. Dit had ook de nodige impact op Avebe."

De verwerkingscampagne van het zetmeelconcern kwam in maart al tot zijn einde en het gemiddelde zetmeelpercentage kwam uit op 19,5%. Dat is iets lager dan andere jaren. Het tarrapercentage lag met 6,2% juist hoger en dat had te maken met de natte oogstomstandigheden.

Teelt 2024/25
De start van het huidige teeltseizoen begint aardig wat weg te hebben van 2023. Opnieuw ervaren de leden van Avebe veel uitdagingen bij de start door het natte voorjaar, waardoor er later dan normaal is gestart met het poten van aardappelen. Regionaal zijn de verschillen groot, maar gemiddeld zit 90% van de aardappelen voor Avebe al in de grond.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jesse Torringa

Jesse is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich met name op de akkerbouwsector waaronder graan en uien. Ook de kunstmestmarkt volgt hij op de voet. Daarnaast werkt Jesse op een akkerbouwbedrijf in Groningen met pootaardappelen als hoofdtak.
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer
Reacties
3 reacties
Abonnee
drent 27 Mei 2024
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/aardappelen/artikel/10909114/campagneprijs-avebe-komt-uit-op-euro-100-per-ton]Campagneprijs Avebe komt uit op €100 per ton[/url]
het percentage niet gerooide aardappelen heel laag want ze waren al in maart klaar met de verwerking, paar maand eerder dan anders dus moet het toch wel een aanzienlijk deel zijn. Daarnaast eerst de basisprijs verhogen en na het poten weer verlagen wekt niet echt vertrouwen en nu nog niet eens de eerst beloofde prijs te kunnen betalen. Geen wonder dat er zoveel aandelen ingeleverd zijn met zo'n bestuur, kijk eerst eens naar je eigen organisatie, er lopen veel te veel mensen rond die niets toevoegen.
Abonnee
juun 27 Mei 2024
zo lang tarwe goedkoop blijft hoef je er niet van uit te gaan dat zetmeel heel duur zal worden. daarnaast is er een goed alternatief.
Abonnee
drent 27 Mei 2024
juun schreef:
zo lang tarwe goedkoop blijft hoef je er niet van uit te gaan dat zetmeel heel duur zal worden. daarnaast is er een goed alternatief.
ook de verwerking van eiwit is gestopt omdat er geen vraag is, fabriek heeft echter jarenlang miljoenen gekost en werd altijd al sceptisch beoordeelt door de leden. Zelf ook al aantal keren gevraagd waarom ze geen vlokkenlijn bouwden, maar dat was niet hun core business krijg je als antwoord en ook dat klapt weer in zeiden ze. Ik lever aan meerdere fabrieken en zie toch echt wat anders.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
aardappel noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Nieuws Jaarcijfers

Prestatieprijs Avebe zet met afstand nieuw record neer

Analyse aardappelen

Avebe trapt campagne af met uitdagingen

Nieuws Aardappelen

Avebe trapt op de rem en verlaagt de basisprijs

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden