Poten verder vertraagd

Wateroverlast blijft zuidwesten treffen

1 Mei 2018 - Anne Jan Doorn

Na de grote hoeveelheden regen van zondag op maandag is er ook afgelopen nacht behoorlijk wat regen gevallen. Op diverse plaatsen levert dit serieuze problemen op. Opnieuw wordt de planttijd van de hoofdoogst van aardappelen naar achteren verschoven.

Veel akkerbouwers menen dat de pootmachines in delen van het land de hele week niet meer gebruikt kunnen worden. Over het algemeen verwacht men pas volgende week het land weer op te kunnen. In de zuidelijke regio’s; zoals Limburg, Zeeland en delen van Zuid-Holland, maar ook in het uiterste noorden is de meeste regen gevallen.

De situatie is in het zuiden en zuidwesten van Nederland het beroerdst. Bovenop de hoeveelheid die zondag op maandag al gevallen was, is er in het zuidwesten opnieuw veel regen gevallen en regent het gestaag door. Adviseurs spreken over ruim 60 millimeter in totaal.

(Tekst gaat verder onder de foto)Een perceel op Goeree-Overflakkee dat deels onderwater staat.

Teeltadviseurs komen inmiddels ook al verzopen percelen tegen. Beneden de grote rivieren liep men al achter met poot- en zaaiwerkzaamheden. Deels vanwege de nog natte (onder)grond. 

(Tekst gaat verder onder de tweet)

Geduld hebben
Ook in de provincie Limburg is de situatie slecht. Er is vannacht opnieuw ruim 10 millimeter gevallen, bovenop de ruim 40 tot 50 millimeter die al gevallen was. Akkerbouwers in die regio verwachten op z’n vroegst volgende week weer het land op te kunnen.

In Noord-Holland is op sommige plaatsen ruim 40 millimeter gevallen. In Flevoland is sinds zondag 25 tot 30 millimeter gevallen. Akkerbouwers moeten geduld hebben met het land op gaan, maar de situatie valt in Flevoland relatief gezien mee.

(Tekst gaat verder onder de tweet)

Verwachting
Dinsdagochtend 1 mei valt er op verschillende plekken nog steeds veel regen. De verwachting van DCA Agroweer is dat het weer vanuit het zuiden opknapt. In de middag zou het droog moeten worden en zou de zon zelfs kunnen gaan schijnen. Woensdag kan er nog een klein beetje regen vallen.

De rest van de week blijft het hoogstwaarschijnlijk droog. Er is vrij veel zon en de temperatuur gaat overdag richting de 20 graden. Of de grond hierdoor vlot opdroogt, is echter de vraag. Wel is er in de nacht van donderdag op vrijdag kans op vorst aan de grond.

Coverfoto via @Novifarm op Twitter.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Anne Jan Doorn

Anne Jan Doorn is expert Akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij schrijft onder meer over de verschillende akkerbouwmarkten en focust zich daarnaast op de grond- en energiemarkt.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden