Shutterstock

Weerupdate Rechtszaak

Subsidiefraude loopt met sisser af

5 Februari 2019 - Niels van der Boom

Het mechanisatiebedrijf en de boeren die fraudeerden met de subsidies op nieuwe machines, hebben geldboetes en werkstraffen gekregen. De geëiste gevangenisstraffen worden niet ten uitvoer gebracht.

De subsidie-sjoemel hield de sector behoorlijk bezig. Bij de rechtbank in Zwolle stonden 3 Groningse boeren en 1 mechanisatiebedrijf terecht voor vermeende fraude met Europese subsidies (POP3) op nieuwe machines. Tot gevangenisstraffen kwam het niet, maar de betrokkenen krijgen wel geldboetes en een werkstraf, zo schrijft Dagblad van het Noorden.

Hoge boetes
De 3 betrokken agrarisch ondernemers hebben allemaal werkstraffen en boetes gekregen en die lopen uiteen van minimaal €1.000 tot €7.500. Een accountant van KPMG bracht de zaak aan het licht, waarbij hoge facturen werden ingediend voor subsidieaanvragen. Het verschil werd uiteindelijk door het mechanisatiebedrijf gecrediteerd. Zo zou voor €220.000 gefraudeerd zijn met subsidies.

Tegen de directeur van het betrokken mechanisatiebedrijf werd in eerste instantie 9 maanden cel geëist. Het Openbaar Ministerie zag hem als de hoofdverdachte. Uiteindelijk is de directeur vrijgesproken, omdat hij zijn leidinggevende taken al had overgedragen aan zijn zoon. Die krijgt uiteindelijk een (deels) voorwaardelijke taakstraf.

Geen gewin
Als reden voor de lagere straffen noemt de rechtbank dat de fraude naar verwachting van korte duur was. Ook merkt het op dat het bedrijf er niets aan verdiende. Wel zegt het Openbaar Ministerie dat het mogelijk meer boeren gaat vervolgen die op deze wijze gefraudeerd hebben.

Toen de zaak aan het licht kwam, meldde het Openbaar Ministerie direct dat de zaak niet uniek is. In 2015 begon het een strafrechtelijk onderzoek en er kwamen al eerder 6 verdachte boeren tot een schikking met het Openbaar Ministerie.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden