Shutterstock

Nieuws Suiker

Tereos in zware crisis door lage suikerprijs

13 Februari 2019 - Anne Jan Doorn

De lage suikerprijs zorgt voor grote problemen bij Europese suikerproducenten. Waar Südzucker 2 fabrieken sluit, meldt nu ook de op 1 na grootste suikerproducent ter wereld dat het te maken heeft met een grote crisis.

Het rommelt al een flinke tijd bij het Franse Tereos en het verloor recent dan ook bijna de helft van zijn beurswaarde. Vervolgens stapten diverse bestuursleden op, vooral vanwege het financiële wanbeleid. En inmiddels is tevens duidelijk dat het aanstellen van nieuwe bestuursleden de orde niet hersteld heeft. Zo is er een grote ruzie ontstaan tussen de telers, die zich verenigd hebben in een telersvereniging, en de raad van commissarissen van Tereos. 

Veranderen van statuten
De telers zijn een handtekeningenactie gestart om de statuten te kunnen veranderen. Tereos wil hier echter niet op in gaan voordat duidelijk wordt wie er handtekeningen hebben gezet. Op deze manier wil het verifiëren of de 2.600 handtekeningen uniek zijn, want meer dan 20% van de 12.000 leden moet zijn handtekening hebben gezet. Telers zijn echter bang dat zij dan bloot worden gesteld aan 'vergeldingsacties' vanuit Tereos. 

De problemen zijn onder meer ontstaan door het samenvoegen van de 12 coöperaties waaruit Tereos bestond en de lage prijzen op de suikermarkt. De markt heeft te maken met een duidelijk overschot, waardoor de prijs voor suiker sterk is gedaald; het termijncontract op de beurs in Londen daalde van €500 per ton voor de afschaffing van het quotum naar €289 per ton begin 2019. Dit heeft ook invloed op de Nederlandse bietenprijs. Welke prijs die gaat neerzetten, wordt deze week bekend.

Sluiting van fabrieken
Eerder werd nog gemeld dat Tereos 2 productielocaties heeft gesloten. Het ging hier echter om Südzucker. De Duitse suikerproducent sluit 2 locaties, waardoor de productiecapaciteit met 700.000 ton afneemt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Anne Jan Doorn

Anne Jan Doorn is expert Akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij schrijft onder meer over de verschillende akkerbouwmarkten en focust zich daarnaast op de grond- en energiemarkt.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Analyse suiker

Oekraïne blijft Europese suikervoorraden vullen

Analyse Suiker

Europese bietenoogst blijft op doorsnee steken

Analyse Suiker

Suikerprijzen stabiliseren zich in Europa

Analyse suiker

Suikerbietenprijs smaakt komend seizoen nóg zoeter

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden