Shutterstock

Nieuws Brede Weersverzekering

Vlaanderen heeft bijna een Brede Weersverzekering

14 Maart 2019 - Anne Jan Doorn

Een voorstel voor de invoering van een weersverzekering in Vlaanderen is aangenomen door de bevoegde commissie van het Vlaams Parlement. Het betekent dat het voorstel nu voor stemming kan worden aangeboden in het Vlaams Parlement. De verwachting is echter dat dit slechts een formaliteit is.

Het Vlaams Parlement zal in de komende 2 weken over het voorstel gaan stemmen, waarna er een besluit moet worden genomen over de concrete invulling hiervan. Het betekent ook dat de weersverzekering nog voor de zomer ingesteld kan worden.

Bij een Brede Weersverzekering wordt 65% van de poliskosten voor de verzekering vergoed door de overheid. De risico's die niet te verzekeren zijn, blijven voorlopig nog gedekt door het Vlaams Rampenfonds. Dit is de opvolger van het Landbouwrampenfonds en het Algemene Rampenfonds. 

Verantwoordelijkheid van de ondernemer
Eerder werd al geschreven dat het Rampenfonds in zijn huidige vorm zou verdwijnen. Tot op heden konden de Vlaamse boeren bij een natuurramp een beroep doen op het Rampenfonds/Landbouwrampenfonds. Beiden gaan nu op in het Vlaams Rampenfonds, dat tot 2020 van kracht blijft. Na 2020 is het echter aan de agrarisch ondernemers zelf om zich tegen de gevolgen van extreem weer te verzekeren; er is een overgangsperiode van 5 jaar (tot 2024) en in afwachting hiervan blijft hun schade gedekt door het Rampenfonds.

In die overgangsperiode zal de schade, als gevolg van een natuurramp, deels vergoed worden door de overheid; mits de ondernemers minstens 25% van het areaal heeft verzekerd middels een Brede Weersverzekering. Het aandeel van van het areaal dat de agrarisch ondernemer verzekerd heeft, is tevens bepalend voor de vergoeding over het areaal dat niet verzekerd is.

Minder brede dekking
Daarentegen staan nog niet alle neuzen in Vlaanderen dezelfde kant op. De politieke partij 'Groen' blijft tegensputteren, want het Rampenfonds heeft volgens hen een bredere dekking dan de verzekering. "In Frankrijk, Nederland en Duitsland is amper 10% verzekerd, wat betekent dat 90% niet verzekerd is. Dat kan onder meer te maken hebben met onvoordelige polisvoorwaarden of de hoge kosten", zo meldt Bart Caron, een Vlaams parlementslid voor Groen, bij landbouwleven.be.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Anne Jan Doorn

Anne Jan Doorn is expert Akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij schrijft onder meer over de verschillende akkerbouwmarkten en focust zich daarnaast op de grond- en energiemarkt.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden