Agrifoto

Nieuws Suikerbieten

Inzaai suikerbieten maakt enorme sprong

10 April 2019 - Niels van der Boom

Suikerbietentelers en loonwerkers hebben in 1 week tijd zo'n 33% van het Nederlandse areaal ingezaaid. Het gaat om een kleine 30.000 hectare. In het zuiden van Zeeland en Flevoland zitten nagenoeg alle bieten in de grond.

Meer dan de helft van het totale bietenareaal zit nu in de grond. Daarmee is het voorgaand seizoen ruimschoots voorbijgestreefd. Wel is de stand iets lager dan in 2017, toen zat na week 14 al 90% in de grond.

Zuiden loopt voorop
In Oostelijk en Zuidelijk Flevoland zijn de zaaiwerkzaamheden het verste gevorderd: 95%. Zeeuws-Vlaanderen volgt met 94%. De Zeeuwse eilanden komen uit op 86%. In het noordoosten van het land moeten de meeste bieten nog gezaaid worden; daar zit circa 25% van het areaal in de grond. Het noordelijk kleigebied moet eveneens nog veel zaaien. Landelijk komt de stand zo toch gemiddeld uit.

Verwacht mag worden dat de andere helft van het areaal in week 15 gaat worden gezaaid, gezien de weersomstandigheden. De opkomst is dit jaar spannender dan in andere jaren, voornamelijk door het gebrek aan een goedwerkende zaadcoating. Met name van springstaarten, emelten en de bietenkever wordt melding gemaakt op Twitter.

Overzaaien
Zaadleverancier KWS heeft naar eigen zeggen tot nu toe 2 gevallen van overzaai gehad; het ging om korstvorming en muizenvraat. Al eerder werd melding gemaakt van enige schade door springstaarten. Dit hoeft echter niet direct een relatie te hebben met het gebrek aan neonicotinoïden. De bieten die vroeg gezaaid zijn, hebben er lang over gedaan om boven te komen; deze hadden met een korst en veel neerslag te maken.

Het onderzoeksinstituut IRS bevestigt dat enige schade door bijvoorbeeld springstaarten altijd al voorkwam. Wel werken de huidige middelen Force (tefluthrin) en Vydate 10G minder effectief of zelfs helemaal niet op bepaalde plagen. De mate van risico is verschillend per regio, grondsoort en voorvrucht.

De inzaai van warmte minnende cichorei ligt iets lager. Verwerker Sensus meldt dat maandag 8 april circa 30% van het areaal in de grond zat. De weersverwachtingen zijn iets minder positief, met lokaal ook vorst aan de grond. Dat is ook in de komende dagen mogelijk, zo blijkt uit het het Agroweerbericht.

Suikervoorraad
De Europese Commissie heeft woensdag 10 april de definitieve cijfers van de suikervoorraad (peildatum 30 september 2018) bekend gemaakt. Toen lag in de Europese Unie voor bijna 7 weken consumptie in voorraad, waar dat 1 jaar eerder nog 6 weken was. De prognose is dat deze voorraad op 30 september 2019 nog goed is voor 3,6 weken consumptie.

Deze halvering van de suikervoorraad heeft te maken met de fors lagere productie in 2018, waar de consumptie en het industrieel verbruik gelijk blijven of toenemen. Zo wordt er meer suiker tot ethanol verwerkt. De voorraad isoglucose blijft naar schatting ongeveer gelijk.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior marktspecialist akkerbouwgewassen bij DCA Market Intelligence. Hij maakt vooral analyses en marktupdates over de aardappelmarkt. In columns deelt hij zijn scherpe blik op de akkerbouwsector en technologie.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden