Agrifoto

Nieuws Gewasbescherming

Schouten komt met visie over gewasbescherming

16 April 2019 - Anne Jan Doorn - 5 reacties

Minder gewasbeschermingsmiddelen, weerbaardere planten en teeltsystemen. Dat is hoe minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) de toekomst van de gewasbescherming voor zich ziet.

Deze visie 'Toekomstvisie gewasbescherming 2030, naar weerbare planten en teeltsystemen' van Schouten vormt een stip op de horizon voor 2030. Deze visie begint met te noemen dat gewasbeschermingsmiddelen soms nodig zijn, maar dat afhankelijkheid hiervan onder meer zorgt voor een grote kwetsbaarheid van het huidige systeem. Daarom is volgens de minister een omslag nodig.

Samenwerking met natuur
Daarom zijn het niet gewasbeschermingsmiddelen die centraal moeten staan als het over gewasbescherming gaat, maar juist weerbare planten. Landbouw en natuur moeten sterker verbonden zijn met elkaar. Nieuwe technologieën en een sterkere samenwerking met de natuur moeten er onder meer toe leiden dat het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen zoveel mogelijk wordt voorkomen.

Wanneer in 2030 nog gewasbeschermingsmiddelen gebruikt worden, mag dit alleen volgens de principes van de geïntegreerde gewasbescherming. Daarnaast schrijft de minister dat dit vrijwel zonder emissies naar het milieu en nagenoeg zonder residuen moet. 

Zoektocht naar alternatieven
Schouten vindt het daarom belangrijk om nu al extra in te zetten op het zoeken naar alternatieven voor het huidige middelenpakket. Daar zal de veredeling een grote plaats bij innemen, maar dat geldt eveneens voor precisielandbouw. "De ambitie is dat Nederland toonaangevend wordt op het gebied van duurzame gewasbescherming en daarnaast moet dit een business model zijn waarmee Nederlandse telers en partijen zich op de internationale markt onderscheiden."

De volgende stap in de visie is dat een uitvoeringsprogramma opgesteld wordt. Deze moet na het zomerreces van 2019 gereed zijn. In dit project wordt onder andere de verplichting tot drukregistratie meegenomen. De minister meldt dat ze beseft dat niet alleen driftreductie belangrijk is. "Er is meer nodig om emissies naar het oppervlaktewater te voorkomen."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Anne Jan Doorn

Anne Jan Doorn is expert Akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij schrijft onder meer over de verschillende akkerbouwmarkten en focust zich daarnaast op de grond- en energiemarkt.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Reacties
5 reacties
DUH 16 April 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/artikel/10882114/schouten-komt-met-visie-over-gewasbescherming]Schouten komt met visie over gewasbescherming[/url]
Het wordt hoog tijd dat er iemand met een nuchtere kijk op zaken aan het bewind komt op het agrarische departement, deze minister moet nodig met haar plasje naar de dokter. Er is geen sector die de laatste 20 jaar zoveel schoner is gaan werken, de gangbare telers zijn in kilogram actieve stof vaak zelfs schoner dan hun bio collega's. Weerbaardere planten, laat me niet lachen, dit gaat je echt niet lukken met een bloemenperkje langs de perceelsgrenzen. Met het klimaatdebat is de nuance eveneens ver te zoeken, Nederland is hard op weg om het domste jongetje van de klas te worden binnen Europa.......
JH 16 April 2019
De burgerluchtvaart jaagt dagelijks miljoenen liters giftige brandstof de atmosfeer in en de boeren moeten duurzaam gaan produceren jaaaaja...
schoenmakers1 16 April 2019
maar de luchtvaart geeft door het taks vrij tanken veel winst voor shell, en dat is net zo belangrijk als de f1 in Zandvoort komt
zeeland 17 April 2019
Al 25 jaar worden er 2 maal per week bij veehouders in heel NL in opdracht van ministerie door een onafhankelijke partij monster genomen uit de sloot en het liefst nog uit de drainagebuis ook.

Het probleem is dat wij boeren alleen maar roepen en geen gegevens verzamelen, we worden met alle cijfers straks om de oren geslagen.

Ja u leest het goed 2 maal per week, de monsterspullen staan in een koelbox bij de veehouder in het melkhok.
en maar trots zijn als boer dat je zo goed je best doet, maar geloof mij nu maar het is nog lang niet genoeg.
Meten is weten.

Ik lees op deze site dat het de beste oplossing is om de teeltvrijezone te verdubbelen.....
Ik zit op grond van €85.000 en dan 1.28ha laten liggen !!!!
ik bedoel..... duh

Jan 4 Mei 2019
@ zeeland.
Dan verkoop je het toch aan Natuurmonumenten
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Analyse Gewasbescherming

Hoge prijzen compenseren kleinere volumes middelen

Nieuws Politiek

Brussel trekt omstreden wet halvering middelen in

Analyse Gewasbescherming

Chemiereuzen verkopen minder middelen

Nieuws Gewasbescherming

Spuitdrones: de EU ziet ze vliegen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden