Agrifoto

BB Weer gps-diefstal

Gps-diefstal treft meerdere merken

24 April 2019 - 3 reacties

Al sinds de start van de voorjaarswerkzaamheden worden de boeren en loonwerkers wederom getroffen door diefstal van gps-systemen. Vooral John Deere is populair, maar ook andere merken worden ontvreemd.

Terwijl boeren en loonbedrijven druk zijn op het land, is het dievengilde weer actief. Aan het begin van april werden in de provincie Zeeland een aantal gps-systemen van John Deere gestolen. Vervolgens werden ook bedrijven in West-Brabant getroffen, en ook in Noord-Nederland wordt melding gemaakt van diefstal.

Aan het begin van april werden diverse bedrijven in Zeeuws-Vlaanderen geteisterd door gps-diefstal, en dat is niet voor het eerst. In 1 nacht, van dinsdag 9 op woensdag 10 april, werden er 7 systemen gestolen van John Deere. Dit gebeurde bij 6 verschillende bedrijven, zo schreef Omroep Zeeland. De schade: bijna €140.000 voor de systemen alleen al.

Landelijke problemen
Enkele dagen later werd ook op Twitter melding gemaakt van gps-diefstal in het westen van Noord-Brabant. De dieven braken de schuur open om de systemen mee te nemen. Wederom ging het om systemen van John Deere. De noordelijke John Deere dealer Groenoord maakt woensdag 17 april melding van gps-diefstal. Deze keer bij bedrijven in het Groningse Siddeburen en Hellum.

De fabrikant is inmiddels bekend met deze zeer ongewenste populariteit voor hun merk; in heel Europa heen zijn gps-dieven actief. De fabrikant heeft onlangs wereldwijd een update uitgerold. Na installatie wordt de ontvanger (de bekende gele bol) met een pincode beveiligd. De vraag is of dit dieven voldoende afschrikt, maar iets is beter dan niets.

Demonteren en opbergen
Op Twitter verscheen al een foto van een waarschuwingssticker, om zo de ongenode gasten attent te maken. Het scherm is echter via een speciale behuizing beter te beveiligen. De beste maatregel blijft echter om bol en scherm te demonteren en binnen goed op te bergen. Een eenvoudige werktuigberging is vaak gemakkelijk binnen te dringen, waardoor ook de juiste plek van belang is. Het gebeurt nog te vaak dat een systeem in de cabine blijft hangen, bijvoorbeeld wanneer een trekker dag en nacht staat te beregenen.

Eind april meldde een loonbedrijf in Noord-Brabant gps-diefstal. Al hun systemen van John Deere zijn gestolen. Echter, ook Raven heeft te maken met diefstal. Het waarschuwt gebruikers alert te zijn. Gestolen systemen worden genoteerd. Komt het modem online, dan krijgt de fabrikant direct een seintje en is het systeem op te sporen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
boerenbusiness.nl

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappel- en granenmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Reacties
3 reacties
Abonnee
info 17 April 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/artikel/10882132/nieuwe-golf-van-gps-diefstal-teistert-bedrijven]Nieuwe golf van gps-diefstal teistert bedrijven[/url]
Even een gps volgmelder erin zetten dan is het probleem zo opgelost
Abonnee
aaboer 25 April 2019
Ga jij hem terughalen in Roemenië ??
Kjol 25 April 2019
Als je JD systeem hebt loop je grootste risico op diefstal, zal de dealer niet erg vinden.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Nieuws Agribusiness

Reiken de bomen van John Deere tot aan de hemel?

Nieuws Bedrijfsnieuws

John Deere geeft stevige winstverwachting af

Nieuws Bedrijfsnieuws

John Deere na recordwinst voor 2023 bijna uitverkocht

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox