Agrifoto

Weerupdate Investeringen

Grootste akkerbouwbedrijf koopt mega-maaidorsvloot

8 Mei 2019 - Niels van der Boom - 8 reacties

De Arabische oliesjeik die aan het begin van 2018 het grootste akkerbouwbedrijf van Europa kocht, heeft nu een megaorder bij maaidorsfabrikant Claas geplaatst. Om de 57.000 hectare te oogsten, komen 32 combines van het grootste type dat Claas bouwt op het bedrijf te draaien.

Al Dahra uit de Verenigde Arabische Emiraten kocht in april vorig jaar het Roemeense bedrijf Agricost. Met ruim 57.000 hectare is het naar eigen zeggen het grootste akkerbouwbedrijf in de Europese Unie. Sjeik Hamdan Bin Zayed Al Nahyan betaalde €230 miljoen voor het complete bedrijf, al is dat omgerekend slechts €4.000 per hectare.

Machinevloot
Het is een bijzonder bedrijf dat gevestigd is op het eiland Great Brăila, wat bij de Zwarte Zee ligt. Het ligt aan de Donau, waardoor er voldoende water is en de grond zeer vruchtbaar is. Om de oogst dit jaar binnen te halen, heeft Al Dahra geïnvesteerd in 32 nieuwe combines. Die kocht het bij Claas. Het gaat om het type Lexion 780 Terra Trac. Het grootste model dat Claas bouwt: een maaibord van 12,3 meter (op rupsen), en een 626 pk Mercedes motor.

Het is niet de laatste investering die de Arabieren doen in Brăila. Op dit moment wordt er een nieuwe haven gebouwd zodat het graan per schip geëxporteerd kan worden naar de havenstad ConstanÈ›a. Ook daar is Al Dahra aan het bouwen. Er komt een overslagterminal om kunstmest te laden en lossen. Alle kunstmest die Agricost nodig heeft, wordt per schip aangevoerd. Ook gaat het voor andere bedrijven kunstmest leveren. In totaal gaat het om 350.000 ton op jaarbasis.

Europese teeltgronden
Al Dahra heeft grootste plannen in Roemenië. Er moet in 2022 ongeveer 1 miljoen ton graan geproduceerd worden. Dat gaat door het kanaal Suez naar de Verenigde Arabische Emiraten. Het woestijnland heeft dringend behoefte aan voedsel voor zijn steenrijke bevolking. De teelt van granen (zoals tarwe) staat onder druk. In de woestijn moeten daarom enorme hoeveelheden water worden opgepompt.

Aangezien de voorraden in korte tijd zijn uitgeput, neemt de overheid in de Verenigde Arabische Emiraten en Saoedi-Arabië nu maatregelen; zo moet er minder beregend worden. Hierdoor neemt de aardappelteelt behoorlijk toe. Dit gewas levert meer voedsel op per liter water dan bijvoorbeeld tarwe. Naast graan, verbouwt het in Roemenië ook ruwvoer voor de melkveebedrijven in de Verenigde Arabische Emiraten.

Landbouwareaal
Het bedrijf uit de Verenigde Arabische Emiraten tracht de komende jaren meer grond te kopen en de productie uit te breiden, zodat de 9,4 miljoen inwoners van het land gevoed kunnen worden. Inmiddels heeft Al Dahra een landbouwareaal van 160.000 hectare en vestigingen in meer dan 20 landen. Er worden allerlei soorten voedsel verbouwd en verhandeld door 5.000 medewerkers. In diverse Europese landen heeft het ook bedrijven of vestigingen waaronder; Italië, Spanje en Servië.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior marktspecialist akkerbouwgewassen bij DCA Market Intelligence. Hij maakt vooral analyses en marktupdates over de aardappelmarkt. In columns deelt hij zijn scherpe blik op de akkerbouwsector en technologie.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Reacties
8 reacties
W.Bemelmans 8 Mei 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/artikel/10882387/grootste-akkerbouwbedrijf-koopt-mega-maaidorsvloot]Grootste akkerbouwbedrijf koopt mega-maaidorsvloot[/url]
ze kopen ons hier alles weg ,en voeren alles af naar Arabie, wij staan
er bij en kijken er naar .Over een tig aantal jaren is hier niks meer ,
hebben ze alles opgekocht en dan worden ze hier pas wakker.
Narcos 8 Mei 2019
Ondertussen dwingen de linkse ambtenaren de sector in het bio keurslijf.
Terwijl juist dit voorbeeld van de V.A.R. Laat zien dat voedsel niet iets is om grappen over te maken.
Tot het te laat is; en er verschrikkelijk duur geimporteerd moet worden.
Alleen dan zijn alle verantwoordelijken vast al met vervroegd pensioen.
JH 8 Mei 2019
Ja idd Narcos geïmporteerd voedsel welke is gespoten met middelen die hier al sinds mensenheugenis verboden zijn.De consumenten door de strot geduwd zoals de boeren de milieu waanzin door de strot wordt geduwd...

Als ik om mij heen kijk weet ik geen enkele collega die bio wil produceren voor de linkse grachten kliek..
IJsselmeerklei 9 Mei 2019
Voedsel de nieuwe olie? Grote stappen snel thuis! Hup V.A.R.
Wij hebben dicht bij huis nog grote problemen op te lossen zoals een bioboer die een vinkje verkeerd zet op een formulier om zijn stiertje te onthoornen en daardoor bijna zijn skal keurmerk verliest waardoor de mensen in de randstad in rep en roer zijn of bio nog wel te vertrouwen is nu. Heerlijk toch Nederland.
hans 9 Mei 2019
Voedsel zal sneller schaars worden dan energie. Daarom worden ook alle, alle landbouwgebieden ter wereld ingelijfd door multinationals. Of gewoon door geweldadige inname, of door eigenaren financieel uit te kleden, of door opkoop (in goedkopere gebieden met hoog inflatieve munt).
IJsselmeerklei 9 Mei 2019
Nou hans, dat stelt gerust met het beleid van onze overheid in het achterhoofd. Na van gas exporteur te zijn getransformeerd naar gas importeur is de overheid hard op weg om dit voor voedsel ook te bewerkstelligen met haar karrenvrachten regels en beperkingen op hier geteeld voedsel en het verruimen van residuen en andere eisen op geïmporteerd voedsel.
Westbrabander 10 Mei 2019
Waarschijnlijk krijgen ze voor de investeringen ook nog bakken vol met EU-subsidie.
Abonnee
Ze zullen dit jaar moeten 11 Mei 2019
Westbrabander schreef:
Waarschijnlijk krijgen ze voor de investeringen ook nog bakken vol met EU-subsidie.
Maar 35 %.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden