Agrifoto

Inside Suikerbieten

Ontknoping nadert voor Belgische bietenfabriek

14 Mei 2019 - Anne Jan Doorn

Er wordt in juni 2019 definitief een besluit genomen over de bouw van de suikerfabriek in het Waalse Seneffe. In de tweede inschrijvingsronde is bijna €7 miljoen aan kapitaal opgehaald en ook het benodigde volume bieten is groter geworden.

Na een eerste inschrijvingsronde bleek dat er te weinig geld en te weinig bieten waren om de fabriek van start te laten gaan. Er moest nog zo'n €4,1 miljoen opgehaald worden om de €50 miljoen bijeen te krijgen die nodig is om de bouw te starten. Inmiddels is het totale kapitaal opgelopen tot €46 miljoen, al is de doelstelling ook verschoven: naar €57 miljoen. Het betekent dat 80% van het benodigde eigen vermogen binnen is.

Moment van de waarheid
Ook is circa 80% van het benodigde volume bieten binnen. Er is minstens 1,4 miljoen ton bieten nodig, terwijl het huidige volume op 1,2 miljoen ton ligt. In totaal tonen 1.253 Belgische telers zich bereid mee te investeren in de fabriek. Samen vormen deze telers de coöperatie CoBT. Het plan van 4 akkerbouwers, dat is ontstaan uit ongenoegen over de lage bietenprijs, lijkt daarmee dichtbij het moment van de waarheid te komen, zo schrijft Vilt. 

Daarnaast rekent de coöperatie tevens op geld van andere investeerders, zoals de Waalse investeringsmaatschappij. Die zou met zo'n €60 miljoen over de brug komen. Ook zou er €14 miljoen vanuit de Waalse overheid komen, die reeds €7 miljoen toegezegd heeft. De totale investering komt uit op €327 miljoen en daarvan kan ongeveer €200 miljoen worden geleend bij banken.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Anne Jan Doorn

Anne Jan Doorn is expert Akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij schrijft onder meer over de verschillende akkerbouwmarkten en focust zich daarnaast op de grond- en energiemarkt.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Analyse suiker

Oekraïne blijft Europese suikervoorraden vullen

Analyse Suiker

Europese bietenoogst blijft op doorsnee steken

Analyse Suiker

Suikerprijzen stabiliseren zich in Europa

Analyse suiker

Suikerbietenprijs smaakt komend seizoen nóg zoeter

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden