Shutterstock

Nieuws BO Akkerbouw

Meeste akkerbouwers betalen alsnog

7 Juni 2019 - Jeannet Pennings

De meeste akkerbouwers hebben alsnog aan hun verplichting voldaan als het gaat om het collectieve akkerbouwonderzoek 2018. BO Akkerbouw liet vorige week weten een deurwaarder langs te sturen bij wanbetalers. Dit veroorzaakte veel kritiek op het forum van Boerenbusiness.

De kritiek op het sturen van een deurwaarder verbaast Matthé Elema, de directeur van BO Akkerbouw, niet. "Het is bekend dat bepaalde bedrijven het niet eens zijn met de manier van werken in de brancheorganisatie. En dat is precies de reden dat er een algemeen verbindendverklaring in het leven is geroepen. Als iedereen vrijwillig zou bijdragen aan het collectief onderzoek, dan was een verplichte heffing niet nodig."

"Aangezien het gaat om een collectief onderzoek, waarvan de resultaten voor de gehele sector beschikbaar worden, hoort iedereen mee te doen." Volgens Elema is daar voor enkele kritische akkerbouwers onvoldoende draagvlak voor. Een onafhankelijke peiling moet dat uitwijzen, waarna bij een negatieve uitkomst de heffing direct opgeheven moet worden. "Deze peiling is al gedaan toen de aanvraag voor de verbindendverklaring bij de minister werd gedaan", vertelt Elema. "Daaruit kwam duidelijk naar voren dat er nauwelijks bezwaar was."

Volgende stap
Volgens Elema gaat het 'slechts' om zo'n 100 bedrijven die tot vorige week nog niet voldaan had aan de verplichting om gegevens te verstrekken en financieel bij te dragen aan het collectieve onderzoek. "Op een totaal van meer dan 10.000 bedrijven is dat niet veel. Toch zijn het er nog steeds te veel. We willen dat iedereen meedoet en zien het als onze plicht om daar op toe te zien."

Het bericht over het sturen van een deurwaarder heeft in dat opzicht zijn vruchten afgeworpen. "De meeste akkerbouwers waren de verplichtingen niet met opzet niet nagekomen of hadden om diverse andere redenen de gegevensverstrekking of betaling gemist. Deze akkerbouwers hebben dat nu alsnog gedaan. De groep die nu weigeren, kan een volgende stap gaan verwachten", meldt Elema, die daarmee doelt op een rechtszaak.

Betere communicatie
Het grootste kritiekpunt is dat de akkerbouwers niet zouden zien wat het collectief onderzoek hen oplevert. Elema geeft toe dat de communicatie altijd beter kan, maar dat akkerbouwers wel geïnformeerd worden. "We hebben daarvoor onder andere de website van BO Akkerbouw en sturen nieuwsbrieven. Daarbij worden de resultaten op kennisakker.nl gedeeld. Die website wordt nu opnieuw ingericht om onderzoeken, ook van jaren terug, beter inzichtelijk te maken. Verder roepen we akkerbouwers op om voorstellen voor het onderzoek in te dienen. Boeren beslissen zelf waar de gelden aan besteed worden."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jeannet Pennings

Jeannet heeft haar roots in de bloembollensector liggen en zij groeide op een agrarisch bedrijf in de kop van Noord-Holland op. Als generalist bericht ze voor Boerenbusiness over alle sectoren. Daarnaast verkent ze de mogelijkheden van sponsored advertising.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden