Shutterstock

Nieuws Akkerbouwonderzoek

BO Akkerbouw dreigt met deurwaarder

29 Mei 2019 - 43 reacties

Akkerbouwers die nog niet hebben voldaan aan de verplichte gegevensverstrekking en aan de financiële bijdrage voor het collectieve akkerbouwonderzoek van 2018, kunnen komende week een bezoek van de deurwaarder verwachten. Dat meldt Brancheorganisatie Akkerbouw (BO Akkerbouw).

BO Akkerbouw meldt dat het merendeel van de aardappel-, graan- en bietentelers voldaan heeft aan de verplichtingen. Een klein aantal telers heeft zich, ondanks meerdere herinneringen, echter niet geregistreerd en de gegevens niet verstrekt. Dit is volgens BO Akkerbouw onaanvaardbaar, want alle akkerbouwers horen mee te doen. "Het gaat immers om een gezamenlijk onderzoek waarvan de resultaten voor de gehele sector beschikbaar komen", zo meldt het.

De telers die geen gevolg hebben gegeven aan het verzoek om registratie en gegevensverstrekking worden door de deurwaarder gesommeerd hun verplichting na te komen. Mocht een teler alsnog zonder geldige reden weigeren, dan volgt dagvaarding voor de kantonrechter.

Betalingsregeling
De akkerbouwers konden voor deze verplichte financiële bijdrage tevens gebruik maken van een betalingsregeling. Mogelijke betalingsproblemen, bijvoorbeeld als gevolg van de bijzondere weersomstandigheden in het teeltseizoen 2018, wilde het bestuur van de brancheorganisatie hiermee ondervangen.

Ook heeft en beperkt aantal telers de nota voor de verplichte financiële bijdrage niet betaald, ondanks een herinnering en aanmaning. Die telers hebben geen gebruik gemaakt van de bovenstaande betalingsregeling of contact opgenomen met BO Akkerbouw. Ook deze telers kunnen daarom een sommatie van de deurwaarder verwachten. Voor deze telers wordt de nota verhoogd met de incassokosten. Ook hier geldt dat de rechter wordt ingeschakeld als betaling uitblijft.

Akkerbouwonderzoek 2019
Ondertussen wordt de gegevensverstrekking voor de financiering van het akkerbouwonderzoek voor 2019 voorbereid. De telers ontvangen hierover nog nadere informatie.

boerenbusiness.nl

Jeannet Pennings

Jeannet heeft haar roots in de bloembollensector liggen en zij groeide op een agrarisch bedrijf in de kop van Noord-Holland op. Als generalist bericht ze voor Boerenbusiness over alle sectoren. Daarnaast verkent ze de mogelijkheden van sponsored advertising.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Reacties
43 reacties
wanbetaler 29 Mei 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/artikel/10882662/bo-akkerbouw-dreigt-met-deurwaarder]BO Akkerbouw dreigt met deurwaarder[/url]
Kom maar op.
Ik wil hier over best een proefproces draaien.
Betalen nooit, ik ben geen lid van een brancheorganisatie, coöperatie zelfs niet van een kerk of sportclub.
Als ik iets sponsor is het een goed doel maar dit verplichte nummer betaal ik niet.
Het gaat over een paar honderd euro dat is het probleem niet maar ik zou echt niet weten waarom hiervoor te betalen.
We zijn net van de productschappen af en nu dit weer.

Drent 29 Mei 2019
Ben ik helemaal met je eens wanbetaler, alleen het woordje verplicht al. Bah begrijp niet dat dit nog mogelijk is tegenwoordig, bij jou gaat het om paar honderd euro, bij mij om paar duizend euro waar ik niet op zit te wachten. Als er zonodig mensen zijn die vinden dat dit nodig is dan moeten ze het vooral doen maar betrek niet anderen erbij in, lijkt al mooi op die veganisten zo
Helemaal mee eens 29 Mei 2019
Ze hebben zoiets als avg en rvo verstrekt zo zonder toe stemming onze gegevens aan Bo
Wij betalen onderzoek zien er nooit niks van terug.
Als het al wat oplevert dan leidt het tot productie verhoging.
En daardoor negatief inkomen.
Ondertussen bedanken China en Rusland ons voor de moeite want Nederlandse voorlichters zijn zostom om onze kennis daar weg te geven of voor eigen gewin de apen leren klimmen of om ventilatie techniek (tolsma omnivent) te verkopen.
Alle maal onze concurrenten in het zadel helpen en hier met busladingen naar toe halen om alles te bekijken. En de Nederlandse export omzeep helpen.
Enzo kan ik nog wel even door gaan kappen met dat bo

Abonnee
Vrij grof 30 Mei 2019
Ik wist niet dat To..a gesponsord werd door BO !
Leg eens uit Mee Eens!!
Achterhoek 30 Mei 2019
Men is Tubbergen aan het herhalen, omdat enkele bezige bijtjes zonodig hun wil willen opleggen.
Abonnee
powerwolf 30 Mei 2019
wanbetaler alle akkerbouwers zullen achter jou staan!
Mercatus 30 Mei 2019
Door deze collectieve heffingen van de Brancheorganisatie Akkerbouw wordt kennis ontwikkeld die vervolgens commercieel vermarkt wordt in het buitenland.
Het verplicht verzoek om registratie van je gegevens te verstrekking lijkt mij gezien de privacy wetgeving ook niet rechtvaardig.
De gene die lid willen wezen van de BO akkerbouw prima, maar verplicht lidmaatschap nooit!
goos 30 Mei 2019
Betaal niks ,als ik iets wil uitvinden doe ik het zelf wel.
boexit 30 Mei 2019
Ik deel jullie frustratie, men laat het overkomen dat iedereen het onderzoek ten volste steund. Heb ook een paar herinneringen afgewacht. Echter juridische stokslagen zit niemand op te wachten. Mischien gezamelijk een onafhankelijke peiling laten uitvoeren door een hiervoor geaccrediteerd bureau zou uitkomst kunnen bieden. Als de uitkomst wordt gepubliceerd en blijkt dat er te weinig steun is is er dus te weinig draagvlak en kan onmiddelijk worden gestopt met betalingen. Groet
Abonnee
Zuidboer 30 Mei 2019
Misschien een goed idee om eens een collegiaal fatsoenlijk gesprek aan te gaan en begrip te kweken bij de boeren in plaats van allerlei dreigbrieven en deurwaarders op ze af te sturen. Op deze manier verlaagt deze club, met ongetwijfeld de beste instanties, zich tot 1 of ander dubieus incassobureau. Wat krijg ik er als teler er voor terug? Waar kan ik publicaties vinden? Waar worden resultaten gepresenteerd? Behoudens een hoop jaarverslagen heb ik er nog bar weinig van kunnen vinden.
Harry 30 Mei 2019
Doe niet zo zielig, betaal gewoon. In her verleden veel bereikt door collectief onderzoek.

Maak namen van bedrijven maar openbaar die lopen te zeuren.
landbouwdeskundige 30 Mei 2019
Deze weigeraars verdienen een standbeeld en een koninklijke onderscheiding, waren alle boeren maar zo gewoon nergens aan meedoen, dan hadden we ook geen flauwekul certificeringen europe grap en planetproefonzinnigheden. Kosten ons alleen maar geld. De meeste boeren zijn gewoon dom.
Abonnee
Zuidboer 30 Mei 2019
Hoe zeggen ze dat zo mooi Harry, het verleden biedt geen garantie voor de toekomst?. Tegenwoordig belanden dit soort gelden net zo makkelijk in iemand zijn zakken die er weinig tot niets voor terug levert. Alsof je je portemonnee zomaar in goed vertrouwen aan iemand mee gaat geven. Die tijd is toch echt voorbij!
schoenmakers1 30 Mei 2019
ik denk dat harry zijn zakken mag vullen met dat potje
Harry 30 Mei 2019
Ben gewoon akkerbouwer.

Maar de Kamer van Koophandel is echt pas flauwekul, dat is er niet voor de landbouw.
Drent 30 Mei 2019
Eigenlijk zouden ze ons als akkerbouwers moeten vragen of we mee willen doen of niet, dit kan net zo gemakkelijk als het vinkje bij rvo. En als het een meerderheid tegen is dan gelijk kappen met die onzin.
Slimpie 30 Mei 2019
Probeert de lto nu via deze weg wat extra geld binnen te harken?
Akkerbouwers zijn vaak geen lid meer van die club toch?
Zelf krijg ik niet het idee dat ze kastanjes uit het vuur halen voor ons.
Wanbetaler 2 31 Mei 2019
Wil ook zo'n club op richten. Met Harry als deurwaarder. Goede 2 e tak op mijn bedrijf, maar dan In België.
Drent2 31 Mei 2019
Een vrijwillige deelname gaat voor verplichte deelname.
Het is te gek voor woorden dat agrarische ondernemer moet betalen voor verstrekken van eigen gegevens!! In welke branche wordt dit toegepast? Deze kosten post wordt niet vergoed in product prijzen, deze zijn al jaren aan de lage kant. Het is alsof er nu wordt aanprust door de sector en dan op deze instantie zitten te wachten.
Ben benieuwd of er draagvlak is voor stemming om BO afteschaffen.
Flevo Uitje 31 Mei 2019
ik schaam me soms echt diep voor mijn eigen beroepsgroep. man, man, man wat een reacties. Het lijkt wel of iedereen in onzinnigheid elkaar poogt te overtreffen.

onafhankelijk onderzoek is broodnodig en de kosten relatief laag tov de voordelen. Slikken jullie het commerciële onderzoek allemaal zo gemakkelijk? Een proef met meststoffen door de fabrikant gefinancierd daar kan ik de uitkomst wel van voorspellen. Pakt het nadelig uit, dan wordt het snel onder de tafel geveegd. Zelf geldt voor een onderzoek over banden vs rupsen dat toevallig door Michelin wordt bekostigd.

Ik probeer zelf wat uit te vinden op praktijkschaal en pas dan kom je erachter hoe gigantisch lastig het is en hoeveel uur erin gaat zitten. Collega’s staan in de rij om de resultaten te horen en er zelf beter van te worden, terwijl je als tester ook het leergeld betaald. Dat is prima maar onafhankelijk onderzoek kan veel bijdragen aan de sector!
schoenmakers1 31 Mei 2019
er is geen onafhankelijk onderzoek, ook niet bij de overheid of noem maar op
Harry 31 Mei 2019
Goed verwoord Flevo Ui!
Abonnee
erik 31 Mei 2019
de grootste schreeuwers over "verplicht"meebetalen, willen vaak wel alles weten. Dat noemen we dus free riders die profiteren van anderen. Stiekem denk ik dat ze allemaal braaf betaald hebben en hier even opscheppen over hoe dwars en stoer ze wel niet zijn. Nederland is ver gekomen met dit soort breed gedragen onderzoek, en daar draag ik mijn steentje graag aan bij.
Drent 31 Mei 2019
Zullen wel meest kleiboeren zijn dan, heb hier verschillende grondsoorten maar zie hier nooit geen proeven
mtsjakobs 31 Mei 2019
Onafhankelijk Advies krijg ik wel van Delphy etc. waar ook meerdere proeven worden uitgevoerd.

een verplicht lidmaatschap is in strijd met de Wet, met een advocaat in de familie zie ik het avontuur graag tegemoet.
Abonnee
erik 31 Mei 2019
en volgens wie is delphy onafhankelijk, zegt je advocaat dat? En ook delphy put vaak uit bronnen die door anderen bekostigd zijn.
Bas 1 Juni 2019
En dan met de onderzoeksresultaten naar de concurentie in China of Rusland.Het is net als wanneer je een aap leerd fietsen,nou hij fiets je dan zo voorbij.
Objectivist 1 Juni 2019
Ik snap best dat boeren wantrouwend zijn als ze zomaar een brief krijgen om te betalen, als er niks van context bij geleverd is. Echter wordt onderschat hoe belangrijk onafhankelijk onderzoek voor de boeren is, juist in deze tijd, waar de 'maatschappij' beslist over te belangrijke zaken die voor boeren grote effecten kunnen hebben.

Ik zie hier enkele reacties over 'hoe dom kun je zijn om je kennis weg te geven, zo raak je je export kwijt'. Dat is wel erg bekrompen, Nederland wordt juist gewaardeerd door de hoge kwaliteit producten, en die kwaliteit kan alleen hoog blijven als de hele sector zich blijft ontwikkelen. Dat bedrijven als Tolsma zich in het buitenland gaan manifesteren is daarom alleen maar goed voor de Nederlandse boeren, omdat hierdoor het Nederlandse agro imago hoog blijft in het buitenland.

Drent 1 Juni 2019
Nou k zie anders maar bar weinig van die onderzoekresultaten
schoenmakers1 1 Juni 2019
jawel drent, die onderzoekresultaten krijg je terug in dwingende regelgeving
Akkerbouw2.0 2 Juni 2019
boexit schreef:
Ik deel jullie frustratie, men laat het overkomen dat iedereen het onderzoek ten volste steund. Heb ook een paar herinneringen afgewacht. Echter juridische stokslagen zit niemand op te wachten. Mischien gezamelijk een onafhankelijke peiling laten uitvoeren door een hiervoor geaccrediteerd bureau zou uitkomst kunnen bieden. Als de uitkomst wordt gepubliceerd en blijkt dat er te weinig steun is is er dus te weinig draagvlak en kan onmiddelijk worden gestopt met betalingen. Groet
Lijkt mij Goed plan.

Abonnee
powerwolf 3 Juni 2019
en wie zit er in het bestuur van b.o. akkerbouw....
schoenmakers1 3 Juni 2019
ik denk hetzelfde als bij de productschappen, meest lto ers
Drent 8 Juni 2019
Bo akkerbouw beweert dat er een peiling is geweest voor de verbindverklaring, nou mij is niks gevraagd! Ja je kon je mening geven dat is voor de meeste toch een struikelblok want je moest wel je naam erbijvermelden dat vind ik geen peiling, dan is het een ja of nee veel duidelijker maar dat werdt bewust niet gedaan.
Abonnee
Frenkie 8 Juni 2019
Ik ben het lang altijd niet met Lto eens maar als je er voor kiest om nergens lid van te worden praat je ook niet mee.
Lekker goedkoop maar kent ook een aantal nadelen.
Je kiest er dan voor dat anderen bepalen wat je vindt.
Overigens is de NAV hier ook bij betrokken.
schoenmakers1 9 Juni 2019
als je het niet met lto, en de andere clubjes die veel te veel dingen doen waar je het niet mee eens bent, wordt je via een omweg toch weer gedwongen om aan hun hobby`s mee te betalen, hoe idioot kun je zijn om zoiets goed te praten, ik weet niet hoe het nu is, maar vroeger bij de productschappen moest je als tegenstander van deze onzin zelfs nog meer eraan betalen, en dan wordt gesteld dat we in een vrij land leven, het lijkt meer op een dictatuur.
Abonnee
erik 9 Juni 2019
misschien is emigreren een optie?
Abonnee
kraai 9 Juni 2019
Buiten de veredeling is er niet veel meer wat er te onderzoeken is.
Tevens zijn de kosten voor de organisatie en het innen van gelden erg hoog t.o.v. het budget voor onderzoek.
wanbetaler 9 Juni 2019
Ik heb ook een brief van de deurwaarder gehad ik moet voor 11 juni reageren. Ik heb grote twijfels en ben van plan om het er op aan te laten komen. Zijn er meer die dat ook doen of gaan jullie nu betalen?
MTSJakobs 9 Juni 2019
hier hetzelfde, ik ga het avontuur wel aan laat ze maar eens komen waar het in de Wet staat dat ik verplicht ben om deel te nemen.

Als deze bijdrage enkel gebruikt wordt voor onderzoek voor de Nederlandse landbouw ga ik akkoord, maar de kennis wordt Europees of zelfs wereldwijd verspreid laat BO dan maar geld gaan innen in Brussel.
???!!! 10 Juni 2019
is er een kans dat de leveranciers of afnemers baat hebben bij de resultaten: dan direct opdoeken deze schijnvertoning.
Is er een kans dat het een grotere tweedeling in de hand werkt: groten groter, kleinen verdrongen: dan direct opdoeken deze schijnvertoning.

ok. kappen met die hap dus.
schoenmakers1 10 Juni 2019
erik schreef:
misschien is emigreren een optie?
ja goed idee, dat de lto en de baantjes jager dit doen, of zouden ze in het buitenland de mensen niet zo gek krijgen dat ze hun geloven
Kjol 10 Juni 2019
In de verdeling staat het volledig stil, ja nog wat gepruts op de kleine dingetjes. Het grote werk waarmee stappen kunnen worden gezet (crispr-cas) ligt nu volledig op z’n gat door een totaal EU verbod op toepassing hiervan.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

BO Akkerbouw mikt op nog 10 jaar onderzoek

Nieuws Onderzoek

BO Akkerbouw mikt op nog 10 jaar onderzoek

'PotatoNL onafhankelijker door BO Akkerbouw'

Interview 9 vragen aan Mark Brantjes

'PotatoNL onafhankelijker door BO Akkerbouw'

Gegevens onterecht gedeeld met BO Akkerbouw

Nieuws Akkerbouw

Gegevens onterecht gedeeld met BO Akkerbouw

Campagne om goed gebruik GBM's te stimuleren

Nieuws Gewasbescherming

Campagne om goed gebruik GBM's te stimuleren

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief