Shutterstock

Nieuws Kringlooplandbouw

Rabobank: 'Verdienmodel akkerbouwer moet breder'

26 Juni 2019 - Anne Jan Doorn - 17 reacties

"Een akkerbouwbedrijf moet niet alleen bekeken worden als het vermarkten van een hoofdgewas. Het verdienmodel moet breder worden en kringlooplandbouw biedt daarvoor kansen", zo stelt Rabobank tijdens de presentatie van het rapport 'Nieuwe rondes, nieuwe kansen'.

Volgens Gea Bakker, sectorspecialist bij Rabobank, zijn er binnen de visie op kringlooplandbouw van minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) meerdere mogelijkheden voor de verbreding van het verdienmodel. "Zo kan bijvoorbeeld gekeken worden naar natuurbeheer en wateropslag, maar ook naar zonnepanelen en andere varianten op duurzame energie. Daardoor wordt de ondernemer minder afhankelijk van een hoofdgewas."

Het is in het verdienmodel belangrijk dat de kringlooplandbouwdoelen betaald worden aan akkerbouwers. "Hierin kan Rabobank een rol spelen, gezien de bank aan tafel zit met de afnemers (zoals de supermarkten en voedselverwerkende bedrijven). Wij proberen met bedrijven uit de keten betere voorwaarden af te spreken over de omgang met de boeren. Bij de kredietbeoordelingen kunnen we bijvoorbeeld meenemen in hoeverre de afnemers een goede prijs aan boeren willen betalen", aldus Bakker.

Biodiversiteit van invloed op leningen
Rabobank speelt nog een andere rol in de realisatie van de transitie naar kringlooplandbouw. De sectorspecialist zei onder andere dat Rabobank meewerkt aan de biodiversiteitsmonitor akkerbouw. "In de monitor wordt meetbaar gemaakt in hoeverre een bedrijf werkt aan de biodiversiteit. Op den duur kan dit van invloed zijn op de rente van een lening."

"Een andere manier waarop Rabobank kringlooplandbouw wil stimuleren, is het ontwikkelen van een duurzaamheidsmatrix", zo meldt Bakker. De adviseurs van Rabobank gebruiken die matrix dan in de gesprekken met akkerbouwers en kunnen op die wijze refereren naar beter bodembeheer, de omgang met de omgeving en precisielandbouw.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Anne Jan Doorn

Anne Jan Doorn is expert Akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij schrijft onder meer over de verschillende akkerbouwmarkten en focust zich daarnaast op de grond- en energiemarkt.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Reacties
17 reacties
hans 26 Juni 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/artikel/10883020/rabobank-verdienmodel-akkerbouwer-moet-breder]Rabobank: 'Verdienmodel akkerbouwer moet breder'[/url]
Akkerbouwers, neem de raad om " het verdienmodel te verbreden" van deze specialisten ter harte:

Zorg dat U een deel van de hennepteelt in handen krijgt, de RABO zal het witwassen als specialist voor U regelen.
Investeer daar waar mogelijk nog in hoogintensieve veehouderij, de RABO is anders genoodzaakt deze tak slechts in het buitenland vooruit te helpen.
En indien U toch aan kringlooplandbouw denkt, de lobbyisten van Uw RABO zullen met de supers praten, vrijblijvend natuurlijk want deze branche heeft het al zo moeilijk, over betere prijzen voor Uw product.

Wilt U daarnaast nog even Uw hele digitale bedrijfscijferbrij bij deze heren afgeven, zij kunnen daar dan weer optimaal gebruik van maken om de overige periferie U onnodige aanpassingen binnen Uw bedrijf aan te praten.
Bob 26 Juni 2019
Sinds wanneer is de Rabobank ondernemer?
Kjol 26 Juni 2019
Als de vos/Rabo passie preekt, boer pas op je kippen
???!!! 26 Juni 2019
Er staat: zorg dat je op tijd aflost!

Wij zorgen voor een financiele strop zodra je met deze kringloop-hype (en andere eiland-Nederland-extreem (Groen?)links ongein) het inkomen van het hoofdgewas ziet verdampen.

ps. doe je het niet, dan zullen we via de leeglopende grondprijzen (immers: geen droog brood te verdienen met landbouw in NL) misschien genoegen moeten nemen met een winst van minder dan een miljard per jaar.
Gert 26 Juni 2019
Op de criminele ladder staan moordenaars op de bovenste trede gevolgd door de drugsmaffia. Echter gelijk daarna volgt de Rabobank, u weet wel van de Libor fraude, de dope slikkende wielrenners en het over de grens financieren van louche handel. Kom op zeg, wat moeten we met hun visioenen? Het achterwerk ermee afvegen.
dirk 26 Juni 2019
Sinds ze hun naam Boerenleenbank veranderden in rabo ben ik er geen klant meer. Dat heeft me veel geld en ergernis bespaart!
zeeuw 26 Juni 2019
R uimt
A lle
B oeren
O p

Het feit dat iedereen hier weeral over bezig is....
Iedereen in de sector probeert weer een graantje mee te pikken.
En wij blijven zoals gebruikelijk met het kaf over.

Narcos 26 Juni 2019
Zodra de bankridders gaan schrijven hoe het moet,,, is de top gezien.
Lekker gemakkelijk populistisch doen op de groene hype.
Menko 26 Juni 2019
Mooi dat Rabobank deze rol in de keten pakt. met veel expertise in huis en een breed netwerk in de keten kan Rabobank partijen verbinden en draagvlak creëeren. Zowel bank als boer zijn gebaat bij een landbouwsector in NL die blijft renderen.
Peter 26 Juni 2019
Wanneer laten de banken de grondprijs zakken?, dan is er weer vanzelf een verdienmodel en kunnen ze de boer nog meer uitkleden. Glb subsidies moeten voor 100% hectare toeslag naar de boeren in pijler1 en niet dik 200 miljoen euro naar meeeters over de ruggen van de boeren en dan durven politici ook nog te praten over een beter verdienmodel voor de boer! En wanneer organiseerde de vakbond LTO eens een landelijke staking, zodat het gehele glb budget 100% bij de boer komt zonder allerlei collectieven en tussen personen? Nee ze eten lekker uit de pot mee.........
tot hier en niet verder 26 Juni 2019
je kunt lagere rente krijgen als je de boel laat veronkruiden, is toch een ander woord voor meer diversiteit, nou ik denk dat ze die lagere rente wel nodig zullen hebben om te overleven
coöperatieve 27 Juni 2019
ik wordt gewoon misselijk van die praat van rabo. allemaal loonslaven in blauwe pakken die ons vertellen wat te moeten doen.

bemoei je er niet mee!

volgens mij hebben jullie het druk genoeg met je eigen.
3000 man ontslaan, boeren vertellen dat ze meer rente moeten betalen omdat rabo anders te weinig verdiend, Libor marktmanipulatie, swop rechtzaken, enz enz.

kijk eerst naar je zelf voor je een ander vertelt wat te doen.

de boeren hebben de rabo opgericht en de rabo zal de boeren ten onder laten gaan met die bio onzin en kringloop gekte.

zelf hebben de medewerkers van rabo allemaal 38 vakantie dagen en elke maand vast geld. pensioen, papa dag auto van de zaak. enz enz....................maar ze kunnen zich heel goed verplaatsen in de ondernemer.......jaja slaap verder rabo ex boeren bank
Drent 27 Juni 2019
Precies
kleine boer 27 Juni 2019
Een slecht jaar voor de bank is dat ze een jaar minder meer verdienen. Dit wil ik ook wel
JJ Gootjes 30 Juni 2019
ontwikkelde Raiffeisen een type voorschotbank, dat de lokaal verzamelde spaargelden gebruikte om te voorzien in de lokale krediet behoefte tegen gunstige voorwaarden. De gekozen organisatievorm berustte op zelfhulp, eigen verantwoordelijkheid, wederkerigheid en samenwerking van de betrokkenen. Raiffeisen meende dat deze coöperatief georganiseerde kredietverlening een bijdrage kon leveren aan een structurele verbetering van het dagelijks bestaan op het platteland en een einde kon maken aan de verstikkende woekerpraktijken
Kjol 30 Juni 2019
Ach laat die Rabo maar voor wat het is, de rol van deze club in de agro- sector neemt al jaren af.
Nu met alle fusies van de regionale Rabobanken is het schip alleen maar sneller aan het zinken geraakt, in Utrecht hebben ze de ballen verstand van een gewone ondernemer. U mag een spreadsheet invullen en voor de rest zoek je het maar uit, dat is welke kant het nu snel opgaat.
Peter 34 4 Juli 2019
Van de leden, voor de leden, door de leden.
Dat zijn toch de uitgangspunten van een cooperatie?
Of is dat niet meer relevant? stop dan ook aub met ledenraden die zich over de besteding van donaties voor het zangkoor of de kaatsvereniging mogen uitlaten.
Wat stelt dat nog voor... als de voorzitter van de ledenraad de directeur van de bank is. De slager die zijn eigen vlees keurt of zoiets?
verkwanseld en nu bemoeien met ondernemers die wel risico lopen.

wat zijn dat voor minkukels bij de Rabo.
Ooit een bank om trots op te zijn. Maar nu? mooie praatjes voor de Vaak verder komt het niet. Of zijn die adviezen bedoeld omdat 'wij wetenwat goed voor uw is'? Goed bedoeldende Rabo?
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Nieuws Rabobank

Rabobank wil meer slagkracht hoofdkantoor

Analyse Rabobank

Carbon nieuwsbrief Rabo valt fout bij boer

Nieuws Jaarcijfers Rabobank

Boeren vragen nog minder krediet aan bij Rabobank

Interview Alex Datema

Zonder duurzaamheid geen financiering bij Rabobank

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden