Shutterstock

Nieuws Suikerbieten

Tereos verwerkt dit jaar eerste biologische bieten

9 Juli 2019

De Franse suikerbietenverwerker Tereos start dit oogstjaar met de verwerking van biologisch geteelde suikerbieten. Hiervoor wordt een areaal van 200 hectare geteeld. Verschillende Europese suikerverwerkers experimenteren met de teelt van bio bieten.

De Tereos fabriek in de plaats Attin, Nord-Pas-de-Calais, gaat de biologisch geteelde bieten verwerken voor de gangbare oogst start. In totaal heeft het 30 telers bereid gevonden die samen 200 hectare telen. Het gaat om bestaande biologische bedrijven en akkerbouwers in omschakeling.

Onkruidbestrijding als uitdaging
De grootste uitdaging tot dusver is de onkruidbestrijding geweest. Die moet volledig mechanisch plaatsvinden. Hierin doet Tereos nog onderzoek, samen met verschillende onderzoeksinstituten. “Biologische suiker is geen vreemd product voor Tereos”, zegt voorzitter Jean-Charles Lefebvre. “Ons dochterbedrijf Loiret & Haentjens verkoopt al 15 jaar lang biologische rietsuiker. Vanwege de sterke vraag naar biologische en lokaal geproduceerde suiker zien we nu goede mogelijkheden voor bietsuiker.”

Het is niet het enige biologische avontuur van Tereos, die ook bezig is met de productie van biologische luzerne en plantaardig eiwit. Nu de internationale suikersector zich in een malaise bevind lonken de alternatieven naar een hogere prijs. Veel Europese verwerkers onderzoeken daarom de mogelijkheden.

Rol Suiker Unie
Suiker Unie deed in het verleden al veel ervaring op met biologische bieten en heeft vooralsnog geen plannen om de teelt terug naar Nederland te brengen. In hun Duitse fabriek in Anklam is het wel gestart met een proef om bio bieten te telen. Omdat deze fabriek veel kleiner is dan de 2 in Nederland is het praktischer om hier de verwerking plaats te laten vinden.

boerenbusiness.nl

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappel- en granenmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktflits Granen.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Tereos geeft obligaties uit om schuld te verlagen

Nieuws Tereos

Tereos geeft obligaties uit om schuld te verlagen

Suikertekort is nog niet van de baan

Achtergrond Suiker

Suikertekort is nog niet van de baan

'Allulose heeft veel potentie als suikervervanger'

Achtergrond suiker

'Allulose heeft veel potentie als suikervervanger'

Calamiteitenregeling Cosun open vanwege vorst

Nieuws Cosun

Calamiteitenregeling Cosun open vanwege vorst

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief