Agrifoto

Nieuws Gewasbescherming

STAF: 'PBL brengt landbouw imagoschade toe'

26 Augustus 2019 - Anne Jan Doorn - 6 reacties

Stichting Agri Facts (STAF) stelt opnieuw dat het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) informatie heeft verstopt in haar publicatie over gewasbescherming. Volgens de stichting heeft het PBL veel relevante informatie weggelaten en is het rapport nauwelijks te controleren.

Dit schrijft STAF naar aanleiding van een brief die het PBL publiceerde. Volgens het PBL is het namelijk juist zeer transparant over haar meetmethode en zijn de conclusies, die STAF eerder trok, in hun ogen onjuist. Ook voegde het PBL een extra hoofdstuk toe. Daarin staat beschreven hoe de conclusie; dat de normoverschrijdingen van gewasbeschermingsmiddelen met 15% zijn afgenomen, tot stand is gekomen.

STAF blijft bij haar punt dat het moeilijk blijft de 15% afname te duiden. Een probleem voor STAF is de definitie van normoverschrijding. PBL heeft een strenge definitie gekozen, waarbij een meetpunt met overschrijdingen geldt als een normoverschrijding. Er had echter ook gekozen kunnen worden voor een definitie waarbij een normoverschrijding gebaseerd wordt op basis van metingen bij de verschillende meetpunten.

Definitie van normoverschrijding
Het kan nu voorkomen dat bij een meetpunt het aantal normoverschrijdingen van een bepaald middel gedaald is van 10 tot 1. Volgens de definitie van PBL maakt dat echter niet uit: Al is het aantal overschrijdingen bij een meetpunt gedaald, het is en blijft een normoverschrijding. STAF en LTO stellen dat, als de definitie op basis van meerdere metingen zou worden gebruikt, de doelstelling van 50% minder normoverschrijdingen ruimschoots is gehaald.

STAF hekelt het feit dat het PBL, ondanks dat het wist dat er meerdere definities zijn voor normoverschrijdingen, dit toch niet vermeld. STAF stelt dan ook dat het PBL niet het volledige palet aan verbeteringen heeft gemeld, maar slechts 1 optie naar voren geschoven heeft. Ook de stelling van het PBL dat de 94 meetpunten die gebruikt zijn representatief zijn voor het landelijke meetnetwerk, klopt niet. Daarnaast heeft het PBL een strengere beoordelingsmethodiek gebruikt dan de EU voorschrijft.

Imagoschade
STAF schrijft dat de land- en tuinbouw onnodig veel imagoschade is toegebracht, door de 15% niet in de juiste context te plaatsen. Dit valt het PBL aan te rekenen. Daarom vraag STAF nogmaals de 'Tussenevaluatie Gewasbescherming' opnieuw te publiceren, maar nu in het juiste perspectief. Desgevraagd stelt onderzoekscoördinator Geesje Rotgers dat er juridische stappen ondernomen kunnen worden. "Vanaf het begin van dit proces kijken juristen mee en STAF is zeker van zijn zaak. Er wordt misbruik van de complexiteit gemaakt."

Klik hier voor de brief van Staf aan het PBL voor een gedetailleerde argumentatie.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Anne Jan Doorn

Anne Jan Doorn is expert Akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij schrijft onder meer over de verschillende akkerbouwmarkten en focust zich daarnaast op de grond- en energiemarkt.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Reacties
6 reacties
Abonnee
zeeuw 26 Augustus 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/artikel/10883770/staf-pbl-brengt-landbouw-imagoschade-toe]STAF: 'PBL brengt landbouw imagoschade toe'[/url]
Je hebt je ook niet af te vragen uit welke politieke hoek de mensen komen die bij PBL werken als je ziet dat ze aanhoudend met fictieve manieren komen om hun ideeen door te drijven.
roy 26 Augustus 2019
als je zo je werk doet als PBL ben je gewoon niet goed. compleet de weg kwijt. de belangrijkste sector voor iedereen zwart maken.
Abonnee
Boer Jan 26 Augustus 2019
De diverse overheidsinstanties waar het PBL een voorbeeld van is hebben heel duidelijk een andere boodschap en doelstelling dan objectief en zuiver feiten weergeven, het is de groene agenda die door middel van framing onze sector in een kwaad daglicht stelt.
Ambtenaren zijn veelal zo links als de neten en werken maar al te graag mee aan het uitknijpen en kleineren van boeren en tuinders.
Abonnee
Vrij grof 26 Augustus 2019
Vanochtend ook nog bij BNR een kerel van de bouw over PAS,
Stelde dat de bouw van een hectare huizen niet meer stikstof als een zakje Pokon word uitgestoten!!
Doodleuk verteld hij ook even dat de Nederlandse veehouderij voor 70% verantwoordelijk is voor de stikstof uitstoot in Nederland!!!
Ik geloof van beide helemaal niets!!!
Abonnee
Kjol 26 Augustus 2019
Een stopper kan hier nog wel een tijdje 'uitboeren' ,een blijver zorgt dat hij in het buitenland zijn toekomst veilig stelt.
jan veltkamp 27 Augustus 2019
Dit is bewust imago schade toebrengen. Gelijk rechtzaak er van maken.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Analyse Gewasbescherming

Hoge prijzen compenseren kleinere volumes middelen

Nieuws Politiek

Brussel trekt omstreden wet halvering middelen in

Analyse Gewasbescherming

Chemiereuzen verkopen minder middelen

Nieuws Gewasbescherming

Spuitdrones: de EU ziet ze vliegen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden