Shutterstock

Nieuws Gewasbescherming

Schouten: 'Honingdauw meewegen bij beoordeling'

3 September 2019 - 16 reacties

Minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) wil dat de blootstelling via honingdauw aan gewasbeschermingsmiddelen opgenomen gaat worden in de beoordeling. Dat is het gevolg van een recent onderzoek naar een nieuwe blootstellingsroute van neonicotinoïden aan insecten. 

Uit het onderzoek blijkt dat nuttige insecten blootgesteld worden aan de neonicotinoïden via honingdauw. Die blootstelling wordt momenteel nog niet meegewogen in de beoordeling van gewasbeschermingsmiddelen. In een Kamerbrief zegt minister Schouten dat het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) heeft toegezegd dat het bij de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) gaat vragen deze blootstellingsroute op te nemen in de beoordelingskaders. Daarbij bedoelt zij onder andere het EFSA-bijenrichtsnoer (Bee Guidance).

Aangezien het gebruik van neonicotinoïden inmiddels al fors ingeperkt is, vindt het Ctgb het niet nodig om de middelen te laten herbeoordelen op basis van deze blootstellingsroute. Minister Schouten schrijft dit in een antwoord op Kamervragen van Laura Bromet (GroenLinks). 

Breedwerkende middelen
Bromet vroeg de minister ook of zij het eens is met de onderzoekers van Wageningen Universiteit (WUR), die stellen dat er nieuwe strategieën voor gewasbescherming ontwikkeld moeten worden. Deze mogen vervolgens niet afhankelijk zijn van breedwerkende insecticiden (zoals neonicotinoïden).

Schouten geeft antwoord vanuit de visie gewasbescherming 2030, dat er een omslag moet komen in het gewasbeschermingsmiddelengebruik. Het doel hiervan is onder meer om een reductie van het middelengebruik te bewerkstelligen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
boerenbusiness.nl

Anne Jan Doorn

Anne Jan Doorn is expert Akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij schrijft onder meer over de verschillende akkerbouwmarkten en focust zich daarnaast op de grond- en energiemarkt.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Reacties
16 reacties
concludeur 3 September 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/artikel/10883866/schouten-honingdauw-meewegen-bij-beoordeling]Schouten: 'Honingdauw meewegen bij beoordeling'[/url]
Ministerie van lulkoek
Jp kievit 3 September 2019
Deze paard en wagen minister heeft toch een snoepreisje naar de cariben om daar de landbouw inde war te sturen .hopelijk bieden ze haar een baan aan die ze niet kan weigeren .. misschien een sgp op landbouw
Gijsje 3 September 2019
Nieuwe inzichten, moeten worden meegenomen. Zo komen we stapje voor stapje vooruit. Bijen zijn tenslotte broodnodig voor land- en tuinbouw. De minister van "lulkoek" beschuldigen en dergelijke, is meer dan een beetje dom.
schoenmakers 1 4 September 2019
Als de imkers vinden dat mijn perceel niet voor hun geschikt is, laat ze dan wegblijven, ik heb geen enkele bij nodig voor mijn gewassen
concludeur 4 September 2019
@Gijsje
Dank u voor deze zalvende woorden, maar hier winnen we de oorlog niet mee en verliezen de strijd met de niet-belanghebbenden.
A. J. van Woerkom 4 September 2019
Is het in de maatschappij niet een strijd tussen belang hebbende ( chemische en farmaceutische industrie) en niet belang hebbende maatschappelijke organisaties en zitten boer en tuinder daar tussen in?
Als het over volksgezondheid gaat is de burger (consument) ook een belanghebbende.
Als boer en burger de handen eens in een slaan zouden we dan niet verder komen?
Om als boer en tuinder te kunnen (moeten) veranderen hebben we de burger nodig samen komen we er.
Belonen helpt beter dan straffen en dat hebben ze op het ministerie nog steeds niet in beeld. Ook zien zij de lijnen niet die oplossingen in beeld brengen. De uitgangspunten van het beleid zijn achterhaald maar innovatief denken, wat ze van de sector vragen, is op het ministerie not don. Behoudendheid viert hoogtij zo komen we nergens, ja bij een nieuw kabinet moet alles weer anders.
Kjol 4 September 2019
De zich superieur voordoende Gijsje denkt dat we stapjes zetten.
Nee Gijsje, er worden zevenmijlslaarzen stappen terug in de tijd gezet.
Wel even jezelf informeren welke gewassen afhankelijk zijn van de bijen, koolzaad is er 1 van in ieder geval. De 10000-en bijenvolken die hiervoor in Canada ingezet worden hebben geen last van de Neonics die daar ingezet worden, mss toch maar beter om je op de praktijk te richten i.p.v. papieren geneuzel en gesubsidieerde onderzoekjes te verheerlijken.

???!!! 4 September 2019
maar de Canadese bij is geen groen-links-bij zoals bij ons.
daar leven echte insecten.

of misschien spuiten ze daar met verdund water in plaats van echt gif.

nee...........dan is het toch misinformatie en napraatonzin.

snel terug naar normaal svp.

STAF!?
Jos 4 September 2019
Wat hebben boeren en tuinders toch een bord voor de kop als het gaat om gezond voedsel produceren!!!!!
Akkerbouw2.0 4 September 2019
Als de hele wereld zich moet instellen op bio, dan zal het aantal mensen dat honger moet lijden nog vele malen groter zijn dan nu.

Misschien kan onze minister zich beter eerst druk maken om de nwe technieken beter te onderzoeken laten. En toch versneld toe te laten.

Door het verbod van neonics gaat het middelen gebruik in de bieten alleen maar omhoog!!!!
Ohja en de opbrengst naar beneden
Abonnee
Kjol 4 September 2019
Dankzij die boeren ben jij in leven.....en houd je nog geld over voor vervuilende activiteiten die men luxe noemt.
Verwende prietpraat is het geneuzel over boeren en tuinders en vervuilende productie, ga eens bivakkeren in de landen waar ze blij zijn met 1 bordje rijst en verder niets op een dag.
Pak dan wel graag de fiets ipv het vliegtuig of is dat teveel gevraagd?
schoenmakers 1 4 September 2019
heel makkelijk Jos, gewoon niks meer kopen wat boeren geproduceerd hebben, jij gelukkig, en de boeren van jou gezeik af
Jos 5 September 2019
Wat hebben boeren en tuinders toch een bord voor de kop als het gaat om gezond voedsel produceren!!!!!
gijsje 6 September 2019
Jammer dat veel mannen wat vastgeroest zijn, zo komen we niet verder. Boerinnen komen vaak veel positiever uit de hoek. Ga of laat je scheren zou ik zeggen. Het gras is ergens anders echt niet groener!
Narcos 6 September 2019
Is het niet zo dat er in het betreffende onderzoek neonics aangetoond is bij een volvelds bespuiting in hoge dosering?!
Zaaizaadcoating in minimale dosering blijft een heel ander verhaal.
Is er iemand die dit kan bevestigen?
gijsje 7 September 2019
Ja Narcos, ook aangetroffen bij zaadcoating; het gaat door de hele plant en helaas ook bij bloeiende onkruiden. Bij zaadcoating gebruik je per ha minder insecticiden maar de bijwerking is heel venijnig voor nuttige insekten en verderop in de voedselketen, zoals vogels. Een groot dilemma.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
akkerbouw noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Achtergrond Green Deal

Boer-tot-bord-strategie vooral op bord van de boer

Nieuws Europese Commissie

Gewasbeschermingplan EU stuit op muur van kritiek

Nieuws Gewasbescherming

Verlenging van glyfosaat weer een stapje dichterbij

Nieuws Gewasbescherming

NVWA gaat veldspuit met drones controleren

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief