Shutterstock

Nieuws Aardappelen

NAV gestart met oprichten Producenten Organisatie

7 Oktober 2019 - Anne Jan Doorn

De Nederlanse Akkerbouw Vakbond (NAV) heeft besloten een Producenten Organisatie op te richten. De erkenning voor de producentenvereniging wordt aangevraagd bij het ministerie. De NAV roept op tot aansluiting van telers.

De NAV neemt het initiatief en wordt ondersteund door Verenigde Telers Akkerbouw (VTA). De procendure van erkenning kan maximaal 4 maanden duren. Het doel van de Producenten Organisatie Consumptieaardappelen (POC) is dat het aan het begin van volgend seizoen voldoende omvang heeft om een rol van betekenis te spelen. De POC zal los van de NAV en VTA functioneren. Behalve de erkenningsaanvraag, is de NAV ook bezig met het oprichten van een voorlopig bestuur en werft het leden.

Wettelijk meer mogelijk
De NAV besloot deze stap te zetten na overleg met handelsbedrijven, de verwerkende industrie en het ministerie. Ook het feit dat wettelijk gezien meer mogelijk is dan eerder gedacht, speelt mee in het besluit. Dat blijkt uit onderzoek van juridisch landbouwkundig consultant Maria Litjens. Boerenbusiness interviewde haar hier eerder al over.

Volgens Litjens hoeft de PO de afzet voor de leden niet te regelen. Telers die zich willen aansluiten, kunnen samenwerken en afspraken met elkaar maken. Daarbij kunnen zij de eigen afzetstrategie blijven volgen. De NAV roept telers op zich aan te sluiten om zodoende sterker te staan in onderhandelingen met afnemers.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Anne Jan Doorn

Anne Jan Doorn is expert Akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij schrijft onder meer over de verschillende akkerbouwmarkten en focust zich daarnaast op de grond- en energiemarkt.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden