Shutterstock

Nieuws Stikstofdossier

Brabantse CDA en VVD twijfelen aan RIVM

11 Oktober 2019 - Redactie Boerenbusiness - 3 reacties

De Provinciale Staten van de provincie Noord-Brabant hebben vrijdag 11 oktober vergaderd over het advies van de commissie Remkes. Honderden boeren waren, soms met de trekker, naar het provinciehuis gekomen. Het deed denken aan juli 2017. In dat jaar werd het Brabantse stikstofbeleid aangescherpt.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In tegenstelling tot juli 2017 hebben CDA en VVD nu eveneens twijfels bij de rekenmethodes van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), zoals dat ook meerdere malen door Stichting Mesdag Zuivelfonds is aangekaart. De partijen willen daar graag zekerheid over. In 2017 waren het vooral PVV en Christenunie die daar aandacht voor vroegen. Net zoals in 2017, reageerden D66, Partij voor de Dieren (PvdD) en Groenlinks daar fel op. In hun ogen is de methode van het RIVM feilloos.

Effect andere regelingen
VVD wil echter zeker weten dat de metingen kloppen voordat er beleid op wordt gestoeld. Ook wil het weten wat het effect is van de al aangenomen maatregelen. Hoeveel boeren gaan er stoppen, wat betekent dat en wat is het effect van de stoppersregeling en andere lopende regelingen? Wilma Dirken, de woordvoerder van VVD, is niet akkoord met het uitkopen van veehouders alvorens er duidelijk is hoe voorkomen kan worden dat er werkloosheid ontstaat en het platteland leegloopt.

Voor de boeren was de vergadering een herbeleving van juli 2017. Janus Scheepers van ZLTO gaf aan dat hij vooral in gesprek wil blijven en zoekt de opening tot overleg. Veel boeren denken volgens hem echter dat het net zo zal gaan als in juli 2017: de aangescherpte regelgeving gaat door.

Wil je meer weten?
Kom naar het Nationaal Economisch Landbouwcongres op woensdag 18 december. Het thema is 'Ondernemen in een ander klimaat’. Hoe bereid je je als ondernemer voor op veranderingen en hoe maak je je weerbaar in deze roerige tijden? Een congres vol actuele cijfers en visies voor nieuwe inzichten en inspiratie en een mooie gelegenheid om te netwerken. Kom ook! Klik hier voor het programma en tickets.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden