Shutterstock

Nieuws Stikstofdossier

Mesdagfonds eist inzage in stikstofberekening

23 September 2019 - Wouter Baan - 3 reacties

Stichting Mesdag Zuivelfonds denkt dat er fouten zitten in het model dat het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) gebruikt heeft om de stikstofuitstoot te berekenen. Het eist daarom inzage in de berekening. Aangezien het RIVM hier niet aan wil meewerken, daagt Mesdagfonds de instantie nu voor de rechter.

Jan Cees Vogelaar, de voorzitter van Stichting Mesdag Zuivelfonds, vertelt dat hij het RIVM 1 jaar terug al om inzage heeft gevraagd, maar dat hij de rekenmethode nog steeds niet onder ogen heeft gekregen. Mesdagfonds zegt dat het RIVM meldt het niet nodig te achten dat de wetenschappers onder de motorkap kijken. Daarom eist Mesdagfonds nu inzage middels een rechtelijke procedure.

'RIVM maakt aannames'
De aantijging dat deze berekening niet klopt, komt Vogelaar doordat het RIVM aannames maakt met het omrekenen van luchtconcentraties naar stikstofdepositie. De meting doet het RIVM aan de hand van verschillende buisjes in 'Natura 2000-gebieden'. "In de praktijk is het zo dat een aantal van deze buisjes verloren is gegaan of kapot is gegaan. Die ontbrekende buisjes neemt het RIVM frappant genoeg wel mee in de rekensom."

Op basis van officiële waarnemingen laat de stikstofconcentratie volgens Vogelaar een lichte daling zien. De concentratie in deze verloren buisjes worden in de rekensom meegewogen aan de hand van een aanname. "En dan toont de stikstofconcentratie in de natuur opeens wel een stijging. Er gebeurt in onze ogen iets vreemds met die cijfers, wij willen weten wat er aan de hand is", aldus Vogelaar. 

RIVM wacht stappen af
De woordvoerder van het RIVM erkent dat er gesprekken zijn geweest met het Mesdagfonds. Van een rechtelijke procedure weet hij echter officieel nog niets. De woordvoerder laat weten de eventuele procedurele stappen af te wachten.  

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
3 reacties
Jaap 23 September 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/mest/artikel/10884094/mesdagfonds-eist-inzage-in-stikstofberekening]Mesdagfonds eist inzage in stikstofberekening [/url]
Vandaag op radio 1 een professor scheikunde en biologie waarschuwde voor een zee zonder enig leven door gebrek aan voeding voor algen en plankton Veel te weinig fosfaat en stikstof Algen halen veel stikstof uit de lucht Weer een heel ander verhaal dan die clown van een Vollenbroek RIVM heeft voor milieu beweging fosfaat en stikstof metingen in een bos gedaan maar nooit gepubliceerd ze schrokken ervan en paste niet in hun straatje
frits 23 September 2019
corrupte bende bij de overheid, linkse lobby draait weer op volle toeren
arie 24 September 2019
googel eens Stikstof hardstikke goed voor de natuur-interessante tijden
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Opinie Krijn J. Poppe

Melkveehouder somber, al komt het met sector goed

Achtergrond Stikstofstemming

'Minister Wiersma, schrijf dan liever niks'

Achtergrond Stikstofstemming

Samen bij mestaanpak, niet bij houderijbeleid

Nieuws Grond

Denemarken offert 10% landbouwgrond op voor bos

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden