Sensus

Interview René Schunselaar

'Areaal cichorei voor einde van het jaar gevuld'

28 November 2019 - Jeannet Pennings

Medio november was het cichoreiareaal voor 2020 nog niet volledig ingevuld, zo meldde CZAV. Ondanks de iets lagere contractprijs verwacht René Schunselaar, manager agro bij Sensus, dat de laatste percelen voor het einde van het jaar gevonden zijn.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het areaal cichorei blijft daarmee komend jaar (naar verwachting) stabiel. Dat betekent volgens de cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) rond 4.040 hectare in Nederland. Ook sluit Sensus contracten met akkerbouwers in België voor de teelt en de levering van cichoreiwortels. Schunselaar merkt dat telers steeds meer aandacht en prioriteit aan de cichoreiteelt geven en dat betaalt zich over de langere termijn uit in een hogere inulineopbrengst. De huidige campagne vormt een uitzondering door de natte en donkere weersomstandigheden.

Hoe vordert de huidige cichoreicampagne?
"Door het natte najaar verloopt de oogst niet zonder slag of stoot, maar we liggen nog wel op schema. De campagne is 2 september gestart met de bedoeling op 20 januari af te ronden. Dit zal hooguit een paar dagen uitlopen. Vanaf de start hebben we redelijk vlot kunnen werken. Dat is dankzij de vele extra inspanningen van telers en loonwerkers. Ook het werken met een muis is in een jaar als dit een grote aanwinst, zodat de cichorei bij het laden gelijk gereinigd wordt van de grond."

Wat betekent dit voor de opbrengsten?
"Het inulinegehalte is de laatste maand wat teleurstellend. Daar hadden we iets meer van gehoopt. We begonnen met een gemiddeld gehalte van boven de 17%. Normaliter loopt dit tijdens de campagne verder op, maar we zitten de laatste weken op 16,5%. Veel neerslag en weinig zonuren zijn daar directe oorzaken van. De weergoden zijn ons niet gunstig gezind en dat is jammer, we zijn tenslotte inunlineproducent. Daarnaast hebben we te maken met een wat hoger tarrapercentage dan andere jaren. Deze ligt rond de 15%, terwijl het streven lager dan 10% is. Er zijn daarbij wel veel regionale verschillen en ook het wel/niet afdekken met vliesdoek heeft grote impact op het tarrapercentage. Dit zouden nog meer telers mogen doen."

Sensus lanceerde eerder een programma ter verbetering van het teeltrendement. Het doel is een gemiddelde opbrengst van 10 ton inuline per hectare in 2023. Ligt de sector op koers?
"Dit programma hebben we in 2015 afgetrapt. De eerste jaren zaten we boven de gestelde target, de afgelopen 2 jaren iets eronder. We zijn wel afhankelijk van de groeicondities buiten. Door de droge zomers lopen we dit seizoen iets achter. Kijkende naar de trendlijnen, zie ik dat we wel op koers liggen. We hadden afgelopen jaren ook steeds minder uitschieters naar beneden. De cichoreiteelt krijgt meer aandacht en prioriteit van telers, een belangrijke voorwaarde voor het slagen van de teelt. En elke kilo inuline die je meer levert, wordt betaald."

Hoe wordt verder getracht het doel in 2023 te halen?
"Een van de sporen in het programma rendementsverbetering is de ontwikkeling van betere rassen. Daarin zien we nog niet direct nieuwe rassen komen die een significant hoger inulinegehalte leveren. Wel zien we grotere verschillen in wortelopbrengst. Zolang het inulinepercentage niet terugloopt, betekent meer kilo’s dan een hogere inulineopbrengst."

De Aanbevelende Rassenlijst vermeldt dit jaar geen nieuwe rassen…
"Dat klopt. Mede door de weersomstandigheden zijn de teeltproeven niet geslaagd. Op korte termijn levert dit geen problemen op. De Nederlandse rassenlijst is van belang, maar niet cruciaal. Rassen van de Europese lijst mogen ook in het handelsverkeer gebracht worden. Voor 202 hebben we toch een nieuw ras beschikbaar. Deze is 2 jaar geleden onderzocht, maar wordt nu pas door de leverancier op de markt gebracht. Op de langere termijn heeft het mislukken van de rassenproeven wel impact. Het stagneert een stukje genetische vooruitgang."

Hoe verloopt het vullen van het cichoreiareaal voor 2020?
"We zitten in de afrondende fase. Er is nog wat ruimte, met name in het zuidwesten van Nederland, maar ik verwacht dat het areaal voor het einde van het jaar ingevuld is. Het areaal blijft op hetzelfde niveau als vorig jaar. Echter, met een hogere opbrengst per hectare weten we evengoed de marktgroei te volgen."

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden