Agrifoto

Nieuws Suikerbieten

Oogst suikerbieten nog verder vertraagd

4 December 2019 - Jeannet Pennings - 2 reacties

De aangekondigde droge periode kwam afgelopen weken niet uit de verf. De oogst van de suikerbieten loopt daardoor nog meer vertraging op. Suiker Unie meldt dat nog steeds zo’n 20% van het areaal gerooid moet worden.

De oogstwerkzaamheden zijn momenteel weer hervat, waardoor het percentage dat nog gerooid moet worden wel met de dag krimpt. Aan het begin van deze week zat nog een vijfde van het areaal in de grond, wat neerkomt op 17.000 hectare, en dat is veel voor deze tijd van het jaar.

Vanuit verschillende regio’s wordt gemeld dat naar verwachting eind deze week veel bieten op de hoop liggen. Suiker Unie meldt dat er in enkele gevallen onvoldoende ruimte is om de suikerbieten op te slaan. Bewaarplaatsen moeten eerst leeg worden gemaakt.

Tarrapercentage stijgt
Wat betreft de kwaliteit wijken de cijfers nauwelijks af van de voorgaande weken. Het gemiddelde suikergehalte schommelt rond de 16,5% en lag vorige week op 16,4%. In het percentage tarra is een licht stijgende lijn te zien. Deze kwam vorige week uit op 13,6%. De tarrapercentages lopen uiteen van 9,9% in Midden-Limburg tot 19,6% in de Haarlemmermeer.

Telers worden door Suiker Unie geadviseerd om de temperatuur van de bieten in bewaring goed te volgen. Deze ligt idealiter tussen de 0 en 10 graden. Bieten met meer tarra, bladresten en/of beschadigingen lopen een verhoogd risico op extra suikerverlies. IRS heeft al een melding gehad van een hoop bieten waarvan de temperatuur op 14 graden zit. Van circa 60 bietenhopen verspreid over Nederland is online de temperatuur te volgen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jeannet Pennings

Jeannet heeft haar roots in de bloembollensector liggen en zij groeide op een agrarisch bedrijf in de kop van Noord-Holland op. Als generalist bericht ze voor Boerenbusiness over alle sectoren. Daarnaast verkent ze de mogelijkheden van sponsored advertising.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Reacties
2 reacties
Jaakie 4 December 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/artikel/10884912/oogst-suikerbieten-nog-verder-vertraagd]Oogst suikerbieten nog verder vertraagd[/url]
De laatste levering blijft hier (BE) tot half januari in de grond.
Am Ali 5 December 2019
Hoi met ali
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
akkerbouw noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox