Agrifoto

Nieuws Meloidogyne

Chitwoodi en fallax aaltjes bestrijden met video's

17 Maart 2020 - Jeannet Pennings

Meloidogyne chitwoodi en Meloidogyne fallax (Mcf) kunnen grote financiële schade veroorzaken vooral in de pootgoedteelt. Om telers te helpen besmettingen te voorkomen en bestrijden, heeft de Brancheorganisatie Akkerbouw een serie video’s gelanceerd.

In de video’s wordt uitleg gegeven over de kenmerken van Mcf-aaltjes. Ook worden gerichte maatregelen gedeeld waarmee telers aan de slag kunnen. De video’s zijn onderdeel van het Plan van Aanpak Melodoigyne chitwoodi/fallax (Mcf) dat in de periode 2017-2020 is uitgevoerd met financiële middelen uit de reserves van het Productschap Akkerbouw.

In de video's komt onder meer inundatie aan de orde. “Een zeer effectieve biologische bestrijdingsmethode”, zegt Klaas Schenk, voorzitter van de stuurgroep Plan van Aanpak Mcf. “Hiermee kunnen telers besmette percelen nagenoeg vrij krijgen van M. chitwoodi en M. fallax en nog een aantal andere alen die van belang zijn voor de akkerbouw. De effecten van inundatie zijn verrassend positief en bieden perspectief voor de akkerbouw in gebieden waar aaltjes schade kunnen veroorzaken.” De video’s zijn genummerd terug te vinden op het YouTube-kanaal van de BO Akkerbouw. 

Grote financiële gevolgen
Omdat er nog relatief weinig bekend was over de genoemde vrijlevende alen en hoe telers verspreiding en schade kunnen voorkomen, is door de akkerbouwsector het Plan van Aanpak Mcf opgezet.

Besmetting van grond met Mcf is een probleem in onder meer de teelt van aardappelen en peen. Een besmetting kan grote financiële gevolgen hebben door gewasschade en afkeuring van partijen. Vanwege de quarantainestatus van de aaltjes in de EU verliezen pootgoedpartijen, waarin besmettingen met deze aaltjes worden aangetroffen de pootgoedstatus. “Dat betekent een forse afwaardering van deze partijen met als gevolg afzet als consumptieaardappelen of veevoer en dat kost veel geld”, aldus Schenk. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jeannet Pennings

Jeannet heeft haar roots in de bloembollensector liggen en zij groeide op een agrarisch bedrijf in de kop van Noord-Holland op. Als generalist bericht ze voor Boerenbusiness over alle sectoren. Daarnaast verkent ze de mogelijkheden van sponsored advertising.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden