Shutterstock

Nieuws Coronacrisis

Suikerfabrieken stappen over op productie handgels

23 Maart 2020 - 1 reactie

Na Suiker Unie stapt ook de Belgische bietenverwerker Tiense Suiker over op de productie van desinfecterende handgels. De 70% alcohol in deze gels kan prima afkomstig zijn van bio-ethanol, wat uit suikerbieten wordt gewonnen.

Desinfectiegel voor ziekenhuizen
Suiker Unie heeft sinds 2008 een bio-ethanol fabriek op hun Duitse vestiging in Anklam, nabij de Poolse grens. Uit de opgeslagen dunsap, dat vrijkomt bij de bietenverwerking, wordt ethanol gewonnen. Dat dient normaal als brandstof, maar wordt nu dus als desinfectiemiddel ingezet. “Deze desinfecterende middelen zijn naar ziekenhuizen in Amsterdam gegaan”, zegt Royal Cosun-voorzitter Dirk de Lugt.

Het Belgische Tiense Suiker uit Tienen – onderdeel van suikergigant Südzucker – levert de gel aan nabijgelegen ziekenhuizen en rusthuizen. Om te beginnen produceert de fabriek 2.000 liter. Ook Tiense Suiker produceert de ethanol op een aparte fabriekslocatie, in Wanze.

Stijgende suikernotering
Ondertussen beweegt de internationale suikermarkt mee met die van de andere commodities. De Londense notering voor witte geraffineerde suiker daalde half maart aanvankelijk tot €30 per 100 kilo. Eind vorige week was dat weer ruim €32. Daarmee is het prijsniveau gelijk aan de start van 2020 en €2,41 hoger dan een jaar eerder. Een aantrekkende vraag vanuit de retail zorgt ervoor dat voedselproducenten nu meer suiker afnemen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
boerenbusiness.nl

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappel- en granenmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
F.G.Greuter 24 Maart 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/artikel/10886330/suikerfabrieken-stappen-over-op-productie-handgels]Suikerfabrieken stappen over op productie handgels[/url]
Goed bezig, alles wat je kan gebruiken is mooi meegenomen!
En nu zeker voor de ontsmettingsmiddel middelen! Voor ziekenhuizen!
Ga zo door!
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
akkerbouw noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Nieuws Coronasteun

903 landbouwwerkgevers dreigen NOW mis te lopen

Analyse Varkens

Lage varkensprijs in China komt niet alleen door covid

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox