Elliott Bignell / Shutterstock.com

Inside Aardappelen

Zwitserland op zoek naar aardappelen over de grens

9 April 2020 - Jeannet Pennings - 2 reacties

Door de grote vraag naar tafelaardappelen, als gevolg van de coronacrisis, is de eigen voorraad in Zwitserland momenteel niet toereikend. Het land importeert daarom 8.000 ton consumptieaardappelen uit het buitenland.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Swisspatat, de brancheorganisatie voor Zwitserse aardappelen, heeft hiertoe een aanvullend importcontingent aangevraagd bij de overheid met als ingangsdatum 1 april. Dat heeft Ruedi Fischer, vicevoorzitter van Swisspatat, laten weten tegenover Schweizer Bauer. “Vanwege de coronacrisis zijn er op korte termijn extra tafelaardappelen nodig.” 

Fischer constateert een duidelijke verschuiving in de aardappelmarkt. Waar bij de tafelaardappelen tekorten ontstaan, is bij de verwerkende industrie inmiddels sprake van een overschot. “Vooral voor de fritesaardappelen ontstaat een zeer moeilijke situatie nu restaurants, fastfoodketens, skigebieden en andere grote kopers van frites verplicht gesloten zijn.”

Geen tekort op middellange termijn
Swisspatat stelt dat, waar mogelijk, industriële aardappelrassen moeten worden ingezet als consumptieaardappelen. En dat er een stop moet komen op de import van verwerkte aardappelen. Verder waarschuwt de organisatie telers voor uitbreiding van het areaal. Fischer: “De verhoging van de import heeft te maken met de uitzonderlijke situatie als gevolg van het coronavirus. Ik ga er niet vanuit dat de aardappelconsumptie op middellange termijn aanzienlijk zal toenemen.”

Daarbij verwacht de brancheorganisatie dat retailers zich wel duidelijk inzetten voor de binnenlandse oogst. “Zodra de eerste Zwitserse krielaardappelen beschikbaar zijn, moeten we zo snel mogelijk weer overstappen onze eigen producten.” 

Levendige markt
Zwitserland is overigens niet het enige land waar een toenemende vraag naar tafelaardappelen merkbaar is. Vanuit landen als Duitsland, Oostenrijk en Italië kwamen eerder al berichten over een levendige markt voor tafelaardappelen. Ook in Rusland wordt de voorraad inmiddels schaars, waardoor de export naar het land weer aantrekt. Producenten van vroege aardappelen, onder meer uit Egypte, profiteren van de situatie.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden