Photoagriculture / Shutterstock.com

Nieuws Aardappelen

Protocol voor reinigen bewaarschuren van CIPC

9 April 2020 - Jeannet Pennings - 6 reacties

Er is in Europees verband een protocol opgesteld voor het reinigen van bewaarschuren waar ooit chloorprofam (CIPC) is gebruikt. Met de handleiding moeten telers residuen van CIPC tot een minimum kunnen beperken. 

De handleiding is gebaseerd op kennis uit onderzoek in Frankrijk, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Nederland. Europese organisaties uit de aardappelketen, waaronder COPA-COGECA, EUPPA en Europatat, hebben die kennis gebundeld. In Nederland zorgt Brancheorganisatie (BO) Akkerbouw namens de Taskforce Kiemremming voor verspreiding van de kennis. 

Kruisbesmetting voorkomen
Sinds 1 januari 2020 geldt een verbod op CIPC in de Europese Unie. De uiterste gebruiksdatum voor onder meer het bewaren van aardappelen is vastgesteld op 8 oktober 2020. Eén van de uitdagingen nu is het tegengaan van kruisbesmetting van consumptieaardappelen die vanaf oogst 2020 worden bewaard in schuren waar in het verleden CIPC is gebruikt.

Telers dienen al deze bewaarschuren te reinigen voordat ze de nieuwe aardappelen inschuren. Hoe dat het beste gedaan kan worden, wordt stapsgewijs beschreven in de ‘Schoonmaak Handleiding Chloorprofam’. Verder zijn een infographic, checklist en inspectierichtlijn beschikbaar.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jeannet Pennings

Jeannet heeft haar roots in de bloembollensector liggen en zij groeide op een agrarisch bedrijf in de kop van Noord-Holland op. Als generalist bericht ze voor Boerenbusiness over alle sectoren. Daarnaast verkent ze de mogelijkheden van sponsored advertising.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Reacties
6 reacties
deskundige 9 April 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/artikel/10886650/protocol-voor-reinigen-bewaarschuren-van-cipc]Protocol voor reinigen bewaarschuren van CIPC[/url]
Een volledig doorgeslagen idioterie, Handelshuizen zijn er maar wat blij mee mooie kans op afkeur indien de corona weer toeslaat.
teler 9 April 2020
zullen eerst maar eens afwachten wanneer de bewaarplaats leeg komt.
Harm 9 April 2020
Boter bij de vis !!! Teler krijgt Geen extra kosten vergoeding weg vallen c ipc .veel duurdere andere middelen gebruiken die niet efectief zijn allemaal kosten verhogend. Dit gaat niet goed komen zie de aardappelprijs ... dit trekt een ondernemer simpelweg niet meer . Het rijk laat de teler keihard barsten ' dit is Nederland anno 2020....
Nieuwslezer Rutte Zegt 10 April 2020
Ik zou het graag anders zien.
Mark 13 April 2020
CIPC, reduceert drastisch het aantal spermatozoïden van de man en hun erectie. Nu is het logisch dat het kindertal op de boerderij zo laag is en het aantal boeren dramatisch afneemt.
bolle niet boer 14 April 2020
Zou volgens jou redenatie dus alleen voor de meeste akkerbouwers moeten gelden, zeker niet voor de veehouders, dus je kletst onzin uit je nek
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden