Agrifoto

Nieuws Suikerbieten

Ondanks droogte verloopt zaai bieten vlot

15 April 2020 - Niels van der Boom

Het zaaien van de suikerbieten is door stabiel droog en zonnig weer vlot verlopen in heel Europa. Alleen in Nederland stond de handrem lange tijd op het zaaien. Nu nog steeds geen regen van betekenis is gevallen, hebben veel akkerbouwers alsnog gezaaid en waar mogelijk beregend.

Aan de start van week 15 werd in Nederland exact de 50% grens geslecht. In een week tijd is nog eens 32% gezaaid. Opvallend is dat alle teeltgebieden redelijk gelijk optrekken in het zaaien. Normaal gesproken start de uitzaai in het zuidwesten en verschuift deze langzaam naar het noordoosten. Op dit moment moeten in West-Brabant nog de meeste bieten worden gezaaid (nog 42% te gaan). De Noordoostpolder is het verst gevorderd. Hier zat begin van deze week bijna 96% al in de grond. Nog nergens is het zaaien afgerond, waardoor de gemiddelde zaaidatum van 2019 (7 april) dit jaar niet gehaald gaat worden.

Waar mogelijk hebben telers vaak beregend voor de bieten. Om te beginnen al voor het zaaien, zodat de grond beter verkruimelde en het zaad in een vochtige ondergrond kwam te liggen. Door het sterk drogende weer bleek een tweede watergift meestal noodzakelijk.

Toelating Batavia
Opnieuw heeft minister Schouten een tijdelijke ontheffing verleend voor de insecticide Batavia. Tot en met eind juli mag het middel in suikerbieten worden toegepast. Vorig jaar was dit om de bietenvlieg te bestrijden. Dit jaar is dat voor de bestrijding van bladluizen om bietenvergelingsziekte tegen te gaan.

Belgen zaaien vroeg
In België is het zaaien van de bieten vlot verlopen. Vooral op de lichtere gronden in het midden en oosten van het land. Op 9 april zat daar al 60% van het areaal in de grond. Telers van Tiense Suikerraffinaderij waren verder gevorderd dan Iscal Sugar. Inmiddels zijn naar verwachting bijna alle bieten gezaaid, maar vochtgebrek is ook hier een probleem.

Duitse bietentelers hebben hun gewassen vlot gezaaid, blijkt uit cijfers van Pfeifer & Langen. Bij de 5 fabrieken kwam het zaaien half maart al op gang en op 14 april was het zaaien in alle gebieden afgerond, behalve die voor de fabriek in Lage (Nedersaksen).

Natte winter positief
Dit geldt ook voor Engelse bietentelers. Begin april zat driekwart al in de grond, doordat de omstandigheden gunstig waren. Vooral op lichte grond kon veel gezaaid worden. Op kleigronden in het oosten is het ook droog en hard, met een slechte bodemstructuur na een extreem natte herfst en winter. Op lichte grond is dat juist een voordeel, omdat de ondergrond nog erg vochtig is.

British Sugar laat het areaal dit jaar met 4% licht stijgen, tot 104.000 hectare. Bij een gemiddelde opbrengst van 75 ton per hectare betekent dat een oogst van 1,18 miljoen ton suiker. Vorig jaar bedroeg de oogst slechts 69 ton per hectare als gevolg van droogte.

Krimp in Frankrijk
In Frankrijk becijfert het landbouwministerie een bietenareaal dat ruim 5% afneemt, wat 4% onder het meerjarig gemiddelde is. Andere areaalcijfers zijn nog niet bekend, maar de verwachting is dat deze in de meeste landen niet toenemen als gevolg van het sluiten van bietenfabrieken en een onzekere situatie op de suikermarkt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior marktspecialist akkerbouwgewassen bij DCA Market Intelligence. Hij maakt vooral analyses en marktupdates over de aardappelmarkt. In columns deelt hij zijn scherpe blik op de akkerbouwsector en technologie.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden