Agrifoto

Nieuws Akkerbouw

Insectendaling veel minder dramatisch dan beweerd

24 April 2020 - Redactie Boerenbusiness - 12 reacties

De daling van het aantal insecten gaat veel minder snel dan enkele jaren geleden door wetenschappers werd gesteld. Per jaar daalt het percentage niet met 3% maar met 1%.

Dat blijkt uit een nieuwe wetenschappelijke publicatie, dat is verschenen in het wetenschappelijke tijdschrift Science. In de boomkruinen en in het water neemt de hoeveelheid insecten zelfs toe. Wel blijken er lokaal zeer grote variaties te bestaan. De studie werd uitgevoerd door onderzoekers van het Duitse Centrum voor Integratief Biodiversiteitsonderzoek (iDiv), Leipzig University en Martin Luther University Halle-Wittenberg.

Insecten apocalyps
De afgelopen jaren zijn er een aantal onderzoeken gepubliceerd die een dramatische daling van het aantal insecten door de tijd heen laten zien. De meest prominente, uit natuurreservaten in West-Duitsland, suggereerden een opmerkelijke daling van de biomassa van vliegende insecten (> 75% afname over 27 jaar). Dit werd in 2017 gepubliceerd en veroorzaakte een mediastorm die een wijdverbreide 'insecten-apocalyps' suggereerde. Sindsdien verschenen verschillende vervolgpublicaties van over de hele wereld. Meestal werd een sterke daling beschreven, andere minder en sommige publicaties gingen zelfs over een toename.

166 langetermijn onderzoeken
Tot dusver heeft niemand de beschikbare gegevens over trends in de overvloed aan insecten over de hele wereld gecombineerd om te onderzoeken hoe wijdverbreid en ernstig de achteruitgang van insecten is. De onderzoekers van dit nieuwste rapport pretenderen wel een volledig beeld te hebben gevormd. Wetenschappers hebben voor deze studie internationaal samengewerkt om gegevens te verzamelen van 166 lange termijn onderzoeken die tussen 1925 en 2018 op 1676 locaties over de hele wereld zijn uitgevoerd.

Locaal grote verschillen
De analyse hiervan bracht een grote variatie in trends aan het licht, zelfs tussen nabijgelegen locaties. In landen waar veel insectenonderzoeken hebben plaatsgevonden, zoals Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten, hebben sommige plaatsen bijvoorbeeld een daling meegemaakt, terwijl andere nabijgelegen locaties geen veranderingen of zelfs een toename lieten zien.

Met het combineren van alle trends wereldwijd, ontdekten de onderzoekers dat de hoeveelheid insecten zoals vlinders, insecten en mieren op het land in de loop van de tijd met gemiddeld 0,92% per jaar afnam. Veel minder dan de 3% per jaar, waardoor enkele jaren geleden de alarmbellen gingen rinkelen en waardoor bestrijdingsmiddelen onder een vergrootglas kwamen te liggen.

Tij keren
Volgens de onderzoekers tonen de cijfers ook aan dat de negatieve trend gekeerd kan worden. In de afgelopen 50 jaar zijn er op veel plaatsen in de wereld verschillende maatregelen genomen om vervuilde rivieren en meren aan te pakken. Dit heeft mogelijk het herstel mogelijk gemaakt, schrijven de onderzoekers.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Reacties
12 reacties
Jan kievit 24 April 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/artikel/10886874/insectendaling-veel-minder-dramatisch-dan-beweerd]Insectendaling veel minder dramatisch dan beweerd[/url]
Dus danis nu tijd om glyfosaat mancozeb en goed werkend middel voor perenbladvlo weer de toelatngen te verlengen en de mevr van pvdd uit het scopaff te donderen
kikker 24 April 2020
binnen een week kunnen we nu dus een negatieve reactie van de linkse broeders verwachten waarin verkondigd wordt dat het HEEL erg slecht met onze insecten gaat. want positief nieuws is niet toegestaan bij dit volk!!
Harm 24 April 2020
Je kan beter wel als geen glyfosaat in je lichaam hebben.
Jan-Peter 24 April 2020
Is dit nu goed nieuws? Ik dacht het niet..! De insekten nemen elk jaar af.. terwijl er ook nog eens biljoenen sprinkhanen op deze aardkloot zíjn
Roy 25 April 2020
Ja dit is goed nieuws, en ontkracht al die onzin die links nederland constant in de ether gooit!
Boerenverstand 26 April 2020
Tel nog steeds nagenoeg geen vliegen meer op voorruit auto, zal wel gek zijn..
Zijn zaken groter als corona of moord en doodslag, vergis u niet.
Noordnl 26 April 2020
Jan-Peter schreef:
Is dit nu goed nieuws? Ik dacht het niet..! De insekten nemen elk jaar af.. terwijl er ook nog eens biljoenen sprinkhanen op deze aardkloot zíjn
Wou je hier ook sprinkhanen??
Piet 26 April 2020
Fijne redernatie, haalt U de mensheid er ook bij is alles opgelost.
Beheersing ja, alles afdoden neen/werkt niet dat weet iedere boer.

Arrogantie maakt mensen dom, insecten hielden het 230 miljoen jaar vol, Homo sapiens beginnen al te schreeuwen bij 2,6 miljoen jaar.

wie doen het beter?

Als je niet mee wilt gaan in onze natuurlijke omgeving en de realiteit negeert kan je beter de politiek in gaan en je hand ophouden als tollenaar met chemische bulk ter knechting van werkende mensen.
Opportunist 26 April 2020
Ik zeg handmatig bestuiven kanker op met de natuur, zorgt Bayer ook nog voor werkgelegenheid, wat wilt U nog meer?

https://www.agf.nl/article/9107954/in-china-moeten-fruitbomen-handmatig-bestoven-worden-door-tekort-aan-insecten/

Luister naar Volkspartij voor Vrijheid en Democratie.
Jan-Peter 26 April 2020
Volgens boeren is een dode insekt een goede insekt. En een droge sloot een goede sloot. Nuances ontbreken..
???!!! 27 April 2020
Jan-Peter schreef:
Volgens boeren is een dode insekt een goede insekt. En een droge sloot een goede sloot. Nuances ontbreken..
Deze reactie bevat juist geen nuance.

JP, onbedoeld heb je hierdoor een lach ontlokt, humor zoveel onkunde.
jk 27 April 2020
Boerenverstand schreef:
Tel nog steeds nagenoeg geen vliegen meer op voorruit auto, zal wel gek zijn..
Zijn zaken groter als corona of moord en doodslag, vergis u niet.
rijdt u nog steeds het zelfde koekblik als 30 jaar geleden of heeft u ondertussen een iets aerodynamischer model? scheelt namelijk ook veel
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
akkerbouw noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Nieuws Politiek

‘Kweekvlees en plantaardig eiwit voor krimp veestapel'

Interview Henk Janknegt

'Vraag moet eiwitteelt toekomstbestendig maken'

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden