Shutterstock

Nieuws Financieel

Liquiditeit akkerbouwer dit voorjaar onder druk

28 April 2020 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

De liquiditeit van de Nederlandse akkerbouwbedrijven kan dit voorjaar door de bank genomen onder druk komen te staan. De hogere (diesel)kosten door de voorjaarswerkzaamheden en de lagere inkomsten uit de verkoop van gewassen zijn hier de oorzaken van.

Dit zegt ABN Amro in haar liquiditeitsmonitor voor de akkerbouw over het eerste kwartaal van dit jaar, waarin de bank samenwerkt met Wageningen UR en het ministerie van Landbouw. In de eerste 3 maanden van dit jaar is er met de liquiditeit van de akkerbouw nog weinig aan de hand, ondanks dat de coronacrisis zich in de loop van maart in alle hevigheid ontvouwde. De stand op de lopende rekening van een gemiddeld akkerbouwbedrijf was met €50.000 aan het einde van het eerste kwartaal vrijwel identiek aan de stand van zaken in 2019.

Krappe aanbod door droogte
Per saldo heeft de gemiddelde akkerbouwer in de eerste 3 maanden van dit jaar €21.600 bijgeschreven op zijn rekening-courant, zo'n 26% minder dan in dezelfde periode in 2019. Dit komt vooral doordat de inkomsten uit de gewassen lager lag dan vorig jaar, wat weer alles te maken had met de droogte van oogst 2018. Het krappe aanbod uit die oogst resulteerde in hogere prijzen in het eerste deel van 2019.

In het eerste kwartaal van 2020 was er gemiddeld genomen wel ruimte om extra af te lossen op leningen, merkt ABN Amro op. Het niveau van de bij- en afschrijvingen was in het eerste kwartaal van dit jaar ongeveer gelijk aan 2019. De bijschrijvingen in het eerste kwartaal kwamen net boven de 2 ton uit, de afschrijvingen bedroegen €180.000 in 2020.

Eerder betalen GLB
Dat de coronacrisis in dit lopende tweede kwartaal veel meer invloed heeft op de financiële huishouding van akkerbouwbedrijven, mag duidelijk zijn. Neem alleen al de ingestorte markt voor fritesaardappelen, waarvoor de gedupeerde telers deels financiëel worden gecompenseerd door de overheid. Het eerder betalen van de GLB-gelden heeft pas in het derde kwartaal effect, meldt ABN Amro. Veel ondernemers betalen de komende 6 maanden geen aflossingen en soms ook geen rente aan hun bank, geeft de bank aan.

Daarbij komt het huidige droge voorjaar nog eens bij. Een goed zaai- of pootbed maken, heeft daardoor menig akkerbouwer extra werk gekost. Daar komt het beregenen voor of na het zaaien en poten van gewassen als aardappelen, uien en suikerbieten nog eens bij. De daaruit voortvloeiende hogere dieselkosten gaat de liquiditeit van het gemiddelde bedrijf nog verder drukken, verwacht ABN Amro.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Jan kievit 28 April 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/artikel/10886911/liquiditeit-akkerbouwer-dit-voorjaar-onder-druk]Liquiditeit akkerbouwer dit voorjaar onder druk[/url]
Ned betalen al 70jaar veel te lage voedselprijzen .opgevoed door consumentenbonden en en uw redacteuren schrijven hie rnooit over conclusle 1% in 2020 primeire bedrijven over geen opvolgers en een vergrijse sector
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden