Agrifoto

Nieuws Gewasbescherming

Provincie Noord-Holland verbiedt gebruik glyfosaat

28 Mei 2020 - 9 reacties

Boeren die grond pachten van de Provincie Noord-Holland, mogen daarop geen glyfosaat meer gebruiken. Vanaf 1 november geldt een verbod voor de nieuwe pachtcontracten.

Het verbod op het gebruik van glyfosaat op provinciegrond is opgenomen in het aangepaste pachtbeleid van de provincie Noord-Holland. Op percelen binnen het Natuurnetwerk Nederland (NNN) was het gebruik van de onkruidbestrijder al niet toegestaan.

Europees verbod dreigt
Glyfosaat ligt al jaren onder een maatschappelijk vergrootglas, vanwege de vermeende schadelijke gevolgen voor mens en dier. Een Europees verbod dreigt, maar glyfosaat heeft in ieder geval nog een toelating tot 1 januari 2023. Desondanks wordt het gebruik in verschillende landen reeds (gefaseerd) aan banden gelegd.

Ook andere overheden stellen een glyfosaatverbod in op hun gronden, waaronder nu de provincie Noord-Holland. “De EU evalueert het gebruik in 2022. Daar willen we niet op wachten”, zegt gedeputeerde Esther Rommel. “We doen ons uiterste best de biodiversiteit in onze provincie te beschermen. Dit verbod helpt daar aan mee. Onkruid willen we zoveel mogelijk met mechanische of ecologische technieken bestrijden.”

Voor de rechter
Eerder stelde onder meer Staatsbosbeheer op 40.000 hectare pachtgrond al een glyfosaatverbod in. Ook in de pachtovereenkomsten voor 2020 van de gemeente Gilze en Rijen in Noord-Brabant werd een verbod opgenomen. Deze eis werd door de Grondkamer echter onwettelijk verklaard. Het verbod op het gebruik van glyfosaat zou de pachter teveel beperken in zijn exploitatievrijheid. Bij een vergelijkbare zaak in de provincie Noord-Brabant is de provincie in hoger beroep gegaan tegen de uitspraak van de Grondkamer. De rechter stelde daarop de provincie in het gelijk.

boerenbusiness.nl

Jeannet Pennings

Jeannet heeft haar roots in de bloembollensector liggen en zij groeide op een agrarisch bedrijf in de kop van Noord-Holland op. Als generalist bericht ze voor Boerenbusiness over alle sectoren. Daarnaast verkent ze de mogelijkheden van sponsored advertising.
De (grondstof)prijzen zijn flink in beweging, de ontwikkelingen in de wereld volgen zich in rap tempo op. Duiding in crisistijd is essentieel om goed te kunnen anticiperen. Juist nu is het belangrijk om over gedegen, actuele informatie en data te beschikken. Met een abonnement van Boerenbusiness kan je als ondernemer gefundeerde bedrijfsbeslissingen nemen. Bekijk het aanbod
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Reacties
9 reacties
Abonnee
Henry Buitenzorg 28 Mei 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/artikel/10887481/provincie-noord-holland-verbiedt-gebruik-glyfosaat]Provincie Noord-Holland verbiedt gebruik glyfosaat[/url]
Mensen zijn ontspoord! Het begint al met aardappelopslagbestrijding, dat kun je niet meer. Aardappelmoeheid zal eerder toeslaan, teelt van pootaardappelen wordt moeilijker daardoor.
Slecht beleid van zo'n mejuffrouw. Komt vast nooit op het land om de handjes te laten werken en weet dus waarschijnlijk niet wat ze aanricht met haar politieke beslissing.
Dom, want weer wordt een stukje van de export waar wij met zijn allen van profiteren afgeknibbeld. Niet alleen boeren maar ook de toeleveringsbedrijven en alles wat er mee samenhangt.
Gefeliciteerd maatschappij!
agria 2 28 Mei 2020
Ja en allemaal op nix gebaseerd, onderbuik gevoel en groene lobby schoppen het ver op deze manier.
Ik had gehoopt dat de Corona crisis de wal was die het schip zou keren maar daar ziet het nog niet naar uit.
kikker 28 Mei 2020
Wen er maar aan dat we naar een lege bruine knuffel landbouw gaan. bruin omdat er niks meer groeit en leeg is de inhoud van de maag en de portemonnee!
nuchter 28 Mei 2020
je bent toch niet verplicht om zo'n pachtcontract te tekenen? Als niemand tekent, heeft de provincie ook wel een probleem.
Dus boeren, gewoon afdwingen dat deze eis van tafel gaat door NIET te tekenen!
vlaming 28 Mei 2020
En de green deal moet dan nog komen.
Hoe zit het met de biodiversiteit in steden en industriezones.
Landbouw moet weer rechtzetten wat daar misloopt.
de sjaak 28 Mei 2020
waarom niet beginnen met een verbod voor particulieren? Daarvan komt immers het meeste in het oppervlakte water terecht...
Dus de provincie zou het alle doe het zelf zaken moeten verbieden te verkopen
kikker 28 Mei 2020
begin maar eens met anticonceptie toe te voegen aan het drinkwater dan pakken we het echte probleem aan !!
Kjol 28 Mei 2020
Wen er maar aan, alle remmen zijn los en het wordt nog veel erger...
Mss excuus aanbieden op termijn aan de maatschappij dat we als boeren jarenlang het milieu en de natuur verpest hebben?? Zou me niet verbazen dat het zover gaat komen.
gerard 28 Mei 2020
grootste gebruiker is de ns want het spoor moet wel schoon blijven
en de consument kan er ook wat van. maar wat extra in de tank want het moet wel helpen
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

Nieuws Gewasbescherming

Deadline voor glyfosaat naar juli 2023

Nieuws Glyfosaat

Grondkamer handhaaft verbod op glyfosaat

Nieuws gewasbescherming

Toelating glyfosaat steeds verder in het gedrang

Achtergrond Gewasbescherming

Dit moet je weten over het tekort aan glyfosaat

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief