Shutterstock

Nieuws Droogte

Verloop neerslagtekort neemt zorgen niet weg

23 Juli 2020 - Erik Colenbrander

Hoewel er sinds eind juni op veel plaatsen 100 tot 150 millimeter regen is gevallen, gelden er in sommige regio's nog steeds beregeningsverboden. Omdat de grondwaterstanden nog steeds laag zijn, blijft dit voorlopig ook zo.

Dit meldt de Unie van Waterschappen. De verschillen tussen regio's zijn onverminderd groot. Als we de kaart van het neerslagtekort van het KNMI als leidraad nemen (het verschil tussen regenval en verdamping in millimeters). blijft Zeeland het grootste zorgenkind in de akkerbouw. Het neerslagtekort varieert daar van 210 tot 270 millimeter.

Terwijl de extreme droogte die in delen van Noord-Nederland heerste, is verdwenen. De Friese westkust en de Kop van Noord-Holland uitgezonderd. Daar is het nog steeds erg droog met een neerslagtekort van 240 tot 270 millimeter. In sommige delen van Drenthe bedraagt het neerslagtekort inmiddels niet meer dan 90 tot 120 millimeter. Niet ver van Zeeland vandaan is het in delen van West-Brabant ook allesbehalve droog te noemen.

Neerslagtekort week na week minder extreem
Maar de genomen maatregelen in het waterbeheer blijven waar nodig van kracht. Hierbij valt te denken aan het opzetten van waterpeilen, het vasthouden van water, het regionaal instellen van beregeningsverboden en het inspecteren van droogtegevoelige kades. De verwachting is dat de rivierwaterstanden gaan dalen.

Maar dat is ook weer geen reden om nog extra maatregelen te nemen. Temeer daar de laatste neerslagprognose van het KNMI 14 dagen regenachtig weer toont. Dat kan betekenen dat het landelijk gemiddelde neerslagtekort de lijn van de 5% droogste jaren niet meer haalt. En dat terwijl dit voorjaar wekenlang alle records uit vroegere recorddroge jaren, zoals 1976 en 1947, werden verbroken. Nota bene voorafgegaan door een recordnat winterhalfjaar in grote delen van Nederland. 

Wat burgers kunnen doen
Gezien deze extremen blijft de Unie van Waterschappen onverminderd aandacht vragen voor de problemen die dreigen bij watertekorten. Ze richt zich daarbij ook op wat burgers kunnen doen. Uit onderzoek blijkt dat bijna de helft van de Nederlanders maakt zich zorgen over problemen door watertekort. Mensen die zich zorgen maken over de droogte, denken daarbij vooral aan de gevolgen voor de natuur, mislukte oogsten en uitdroging van dijken.

Bijna de helft van de ondervraagden verwacht vaker overlast te ervaren door watertekort. 44% is bereid zelf maatregelen te treffen om schade te voorkomen. Hierbij heeft driekwart voorkeur voor het installeren van een regenton. De aanleg van meer groen wordt genoemd door ruim 60%. Gemeenten en waterschappen willen de verstening van stedelijk gebied tegengaan door vergroening van straten en tuinen te subsidiëren.

Grote investeringen op landelijk niveau
Dirk Siert Schoonman, bestuurslid van de Unie van Waterschappen, zegt dat er niet alleen op gemeentelijk maar ook op landelijk niveau grote investeringen nodig zijn. "Het weer in Nederland is steeds extremer geworden. We zien hevigere hoosbuien, maar ook steeds langere perioden van droogte. Om de gevolgen hiervan te beperken, moet Nederland klimaatbestendiger worden. Dat moet op landelijk niveau gebeuren. Er zijn grote investeringen nodig om het land anders in te richten, maar ook op kleine schaal kunnen kleine ingrepen helpen. Tegel eruit, groen erin bijvoorbeeld."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Meer over

weeragroweer
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Weerupdate met Robert de Vries

September wordt te nat, komt er nog een nazomer?

Nieuws Weer

Extreme neerslag teistert Centraal-Europese landen

Weerupdate met Robert de Vries

Orkaan kan weer in West-Europa op de schop gooien

Weerupdate met Robert de Vries

Pittige zomerse oprisping met zon en warmte op til

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden