Agrifoto

Analyse Boer&Bunder

Bietenteelt in noorden onverminderd populair

19 Augustus 2020 - Redactie Boerenbusiness

Het areaal suikerbieten in Nederland komt dit jaar uit op 81.279 hectare, een stijging van 2,7% ten opzichte van het jaar ervoor. Vooral in de noordelijke provincies worden meer suikerbieten verbouwd. Meer naar het zuiden is een afname merkbaar.

De oppervlakte suikerbieten in Nederland kent een wat grilliger verloop dan de andere akkerbouwteelten. De teelt deint namelijk mee met het marktsentiment en kan daardoor behoorlijk bewegen. In 2010 en 2015 daalde de teelt fors. De 58.000 hectare die 5 jaar terug werd verbouwd, is een absoluut dieptepunt. Door een grote oogst in 2014 werd het surplus een jaar doorgeschoven en 2 jaar later had het areaal alweer een niveau bereikt dat sinds 2005 niet meer gezien was.

Niveau 2006
Na een flinke correctie van -5.860 hectare in 2018 worden dit jaar weer 2.156 hectare meer bieten geteeld, goed voor een toename van 2,7%. Dit heeft te maken met de verhoogde toewijzing van Cosun Beet Company. Het areaal ligt daardoor ongeveer op het niveau 2006. Daarmee is ons land ook een van de weinig landen in Europa die het bietenareaal dit seizoen uitbreidt. Vooral in Frankrijk en Duitsland neemt het areaal af, omdat de verwerkingscapaciteit daalt door het sluiten van fabrieken.

De provincie Groningen telt de meeste suikerbieten. Dit gebied is goed voor 17% van het areaal. Na het dieptepunt in 2015 nam de noordelijke provincie de leiding op zicht, nadat eerder nog meer bieten in Drenthe werden verbouwd. 

Verdubbeling areaal
De gemeente Het Hogeland is nog steeds goed voor de meeste suikerbieten. Dit jaar wordt op 2.680 hectare suikerbieten geteeld. Op 2 staat de gemeente Midden-Groningen met 1.766 hectare en met 1.600 hectare staat de gemeente Oldambt op 3. Na de beëindiging van het bietenquotum groeide de teelt in deze gemeentes fors. In het Oldambt verdubbelde de teelt zelfs in 2 jaar tijd.

Ook in de provincie Drenthe, de nummer 2 qua areaal (12.650 hectare), verbouwen telers dit jaar meer suikerbieten. Het gaat om 5% meer ten opzichte van 2019, al zijn grote verschillen per gemeente niet zichtbaar. Over de hele linie zijn bedrijven meer bieten gaan verbouwen.

Daling in Flevoland
In Gelderland en Flevoland worden minder suikerbieten verbouwd, al is de daling minimaal. Het aandeel suikerbieten in de jongste provincie van Nederland neemt over de lange termijn wel af. Deels omdat de teelt door hoger renderende gewassen wordt vervangen en deels door de komst van meer biologische bedrijven. Zij verkopen hun LLB's. In 10 jaar tijd daalde het Flevolands bietenareaal met 6,4%. Vooral voor die tijd is het areaal gereduceerd. De daling sinds 2005 is de teelt met 27% afgenomen.

Na Groningen en Drenthe telt Zeeland de meeste suikerbieten. Ondanks dat de teelt van de andere gewassen in deze provincie onder druk staat geeft de bietenteelt geen krimp. In 10 jaar tijd kwam er gemiddeld 17% aan bieten bij. Die groei is over alle gemeentes zichtbaar, zonder dat bepaalde regio's eruit springen. In Zeeland wordt 15% van alle bieten geteeld.

Als abonnee van Boerenbusiness kunt u gebruik maken van de speciale kortingsactie voor Boer&Bunder. U ontvangt 10% korting op de abonnementsprijs van Boer&Bunder. Klik hier voor meer informatie.

 
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden