Shutterstock

Inside Akkerbouw

Stro verkopen, wat levert het nog op?

26 Augustus 2020 - Kimberly Bakker

Begin augustus werd duidelijk dat akkerbouwers ook dit jaar het verhakselen van stro verkiezen boven het verkopen ervan. Nu de graanoogst in Nederland zo goed als afgerond is en het meeste product in de schuurt ligt, rest de vraag wat daar nog voor gebeurd kan worden.  

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De graanoogst is afgelopen weekend voor het grootste gedeelte afgerond en dat betekent dat akkerbouwers veelal hun keuze voor het verkopen of verhakselen van het stro al gemaakt hebben. Wie nu nog los op het land (exclusief persen en transport) wil verkopen, verdient hier €60 tot €65 per ton aan. De prijs ligt daarmee ongeveer gelijk aan begin augustus. Dat de regionale beurs van Emmeloord nog €70 per ton noteert, is overigens niet verrassend. De prijs in Flevoland noteert namelijk altijd iets hoger, een representatief beeld van de markt geeft het echter niet.

Verkoop in grote of kleine balen
Bij de verkoop van tarwestro in balen ligt de prijs hoger. Immers, er zit meer werk in. De regionale beurs in Goes komt voor verkoop in kleine balen uit op een prijsrange van €90 tot €100 per ton. In het midden van Nederland, bij de regionale beurs van Emmeloord, ligt de prijs iets hoger. Hier wordt €110 à €115 per ton gebeurd voor de verkoop in kleine balen. De hoogste notering komt echter bij de beurs in Middenmeer weg. Daar wordt voor verkoop in kleine balen €120 tot €125 per ton genoteerd.

De notering voor verkoop in grote balen is doorgaans altijd iets lager. Bij de regionale beurs in Emmeloord worden prijzen tussen de €90 en €100 gezien en bij Beurs Middenmeer komt de notering voor grote balen niet veder dan €75 per ton. Overigens zijn alle prijzen in de afgelopen weken licht gestegen, als gevolg van het zeer beperkte aanbod. Dit is tevens terug te zien in de prijzen die veehouders betalen voor stro: €120 per ton (franco boerderij).

Voorkeur voor verhakselen blijft
Hoewel de prijzen voor stro dit jaar hoger zijn, blijft verhakselen de voorkeur voor akkerbouwers. De voornaamste reden hiervoor? Akkerbouwers kunnen (nog) niet genoeg marge behalen op het verkopen van het stro. De kosten voor afvoer van nutriënten zijn simpelweg hoger dan de opbrengst van stro. Tevens ervaren steeds meer akkerbouwers dat verhakselen van stro – in combinatie met compost – een waardevolle organische stof is. En aangezien meer en meer akkerbouwers oog hebben voor onder meer gehaltes in mest, wordt niet verwacht dat die zienswijze op korte termijn gaat veranderen.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden