Shutterstock

Nieuws Strokenteelt

Biodiversiteit vergroten met bijzondere strokenteelt

29 Augustus 2020 - Kimberly Bakker - 17 reacties

Wageningen University & Research (WUR) is met een bijzonder proefveldonderzoek gestart. Op een akker nabij Lelystad staan rijen walnootbomen en hazelaars met ertussen brede stroken aardappelplanten. Het doel van het zogenaamde 'Agroforestry project' is om de biodiversiteit te vergroten en efficiënter om te gaan met wat de bodem te bieden heeft.

Volgens de onderzoekers van de WUR zit er een logische gedachte achter de samenstelling van dit veld: die bomen trekken meer insecten naar de akkers en kunnen diepgelegen nutriënten en water uit de bodem halen. "We weten dat bomen dieper wortelen dan 1-jarige gewassen", zo vertelt Wijnand Sukkel, een van de onderzoekers van het project Agroforestry (een samenwerking tussen WUR, het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en diverse akkerbouwers).

"Daardoor kunnen bomen onder andere voedingsstoffen en water uit de bodem opnemen, ook op plekken waar een aardappelplant dat niet kan." Op deze manier wordt op veel efficiëntere wijze benut wat de bodem allemaal te bieden heeft. "Ook weten we dat insecten sneller afkomen op een gevarieerd landschap, in vergelijking tot een veld met maar 1 gewas", aldus Sukkel.

Resultaten laten op zich wachten
De eerste bomen werden twee jaar terug geplant en in de komende jaren wordt onderzocht wat het daadwerkelijke effect is. De eerste resultaten worden voorlopig echter niet verwacht. "De eerste opbrengsten van de notenbomen verwachten we pas over 5 jaar als de hazelaars noten gaan produceren", meldt Sukkel. Op de walnoten moet hij wellicht zelfs 8 tot 10 jaar wachten.

En zelfs dan is nog niet alles duidelijk. "We moeten bijvoorbeeld ook nog weten welke rassen geschikt zijn om tussen 1-jarige gewassen te planten, wat het met de bodem doet, hoeveel tijd de boomverzorging kost en of je tevens bloemenmengsels in de boomstrook kunt zaaien", licht Sukkel toe. Een duidelijk advies over het zogenoemde 'agroforestry' zal dus nog wel even op zich laten wachten.  

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is allround redacteur bij Boerenbusiness. Daarnaast heeft ze oog voor de social mediakanalen van Boerenbusiness.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Reacties
17 reacties
Erik 29 Augustus 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/artikel/10888950/biodiversiteit-vergroten-met-bijzondere-strokenteelt]Biodiversiteit vergroten met bijzondere strokenteelt[/url]
Zo weer onderzoeksgeld aan het verbranden
Abonnee
sonny 29 Augustus 2020
wat een ongekend zinloos 'project'. hij doet zijn naam eer aan.
Abonnee
pokkel 29 Augustus 2020
nog nooit zo iets doms gezien. potje moest zeker leeg en op vrijdag middag bij de borrel nog snel onderzoeks opdrachtje bedacht.
Abonnee
Leo 29 Augustus 2020
Onder bomen is het goed boeren! Wordt een doorslaand succes
Abonnee
Narcos 29 Augustus 2020
Dit is onze toekomst, door dergelijke onderzoekjes van stelletje deugneuzen gaan we als landbouw verworden tot kleikneuzen op wiedbed en bloemenrandjes.
Abonnee
Leo 29 Augustus 2020
Leve de bo akkerbouw!
regelbedenker 29 Augustus 2020
Het ergste van alles is dat heel dit geld weer toegeschreven wordt als uitgegeven aan landbouwsubsidie`s
Abonnee
kikker 29 Augustus 2020
laten we nu even ons verstand gebruiken op het moment dat je een single met hoge bomen kapt gaan de gewassen daaronder beter groeien. Dus ga nu geen geld weggooien aan zulke ongein.
Abonnee
vroeter 30 Augustus 2020
we doen al jaren aan strokenteelt alleen zit er dan geen 30 maar 300 meter tussen. geen enkele verschil. het is gewoon subsidie potjes leeg harken en de groene anti boeren clubjes nog meer munitie geven om boeren uit Nederland weg te jagen
Abonnee
moes 30 Augustus 2020
in de volkstuinen doen ze niet anders, wel 100 jaar en nog steeds last van alles.
Abonnee
Narcos 30 Augustus 2020
Wur produceert gewoon wat lnv wilt. Rapportage dat dit fantastisch is, onderzoekje erbij en hoppa; d66 deugers krijgen hun gelijk op bestelling.
Abonnee
ex wur medewerker 30 Augustus 2020
Narcos schreef:
Wur produceert gewoon wat lnv wilt. Rapportage dat dit fantastisch is, onderzoekje erbij en hoppa; d66 deugers krijgen hun gelijk op bestelling.
dit wordt heel weinig uitgesproken maar narcos heeft volledig gelijk. toen ik daar nog werkte werden 70 % van de onderzoeken zo geformuleerd door de opdrachtgever dat ik de uitkomst al wist voor dat het onderzoek gestart was. treurig en zeer beïnvloedend voor beleid en publieke opinie. maar het ergste altijd in het nadeel van de boer
Abonnee
Leo 30 Augustus 2020
Is bij bijna alle onderzoeken zo, de conclusie is getrokken, het ondrrzoek wordt er omheen geschreven.
Buurke 30 Augustus 2020
Boompje groot nl.bevolking d....
Edwin de Jongh 4 September 2020
Beste Leo,

Dit is geen BO Akkerbouw onderzoek!
Abonnee
Narcos 4 September 2020
Het ministerie heeft bekend gemaakt €45 miljoen extra vrij te maken voor dergelijk onderzoek.
Laat ze gewoon redelijk betalen voor bloemrijk akkerrandbeheer of eiwit gewassen.
NL in de uitverkoop 4 September 2020
met een knuffel van Grapperhaus
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
akkerbouw noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden