Shutterstock

Nieuws Omzet

Vlaamse fritesaardappel levert fors in op prijs

15 Oktober 2020 - 2 reacties

In Vlaanderen zijn de prijzen van vrije fritesaardappelen dit jaar 66% gedaald ten opzichte van 2019. Dat blijkt uit cijfers van Boerenbond. De omzet in de akkerbouw krimpt maar liefst 18%. Desondanks laat de omzet van de Vlaamse land- en tuinbouw in zijn geheel een lichte stijging zien.

'Hoewel corona ook de land- en tuinbouwsector hard trof, hebben de veerkracht en het ondernemerschap van de sector de continuïteit van productie en de globale omzet kunnen verzekeren', stelt Boerenbond vast. De Vlaamse land- en tuinbouworganisatie evalueert jaarlijks het productiejaar en maakt een raming van de jaarresultaten. Daaruit blijkt dat de omzet in 2020 €5,8 miljard bedraagt. Dit is een stijging van 0,6% in vergelijking met 2019.

Fritesaardappelen hardst getroffen
De verschillen in omzet tussen en binnen sectoren zijn echter groot. Waar de gevolgen van de coronacrisis voor het ene bedrijf desastreus waren, hebben andere bedrijven de crisis relatief goed doorstaan. Met name bedrijven in het segment fritesaardappelen zijn hard getroffen. De tijdelijke sluiting van de horeca en het afgelasten van evenementen zorgden ervoor dat van de gemiddelde prijs in 2019 dit jaar nog slechts een derde over was.

Het gaat hier specifiek om fritesaardappelen die op de vrije markt verhandeld worden en dat is ongeveer 40% van het totaal. De andere 60% van de productie wordt onder contract geteeld. De contractprijzen stegen in 2020 gemiddeld met zo'n 2,5% ten opzichte van 2019. Alles bij elkaar is er sprake van een gemiddelde prijsdaling van 25%. Globaal wordt een omzet verwacht die 30% lager uitvalt dan in 2019.

Ook de prijs en afzet van hop en suiker hadden flink te lijden. Hetzelfde geldt voor kalfs- en rundvlees, varkens- en kippenvlees en verschillende zuivelproducten en glasgroenten. De toenemende verkoop in de retail kon de verliezen niet goed maken.

Akkerbouwomzet daalt
De situatie in de fritesaardappelen zorgt er mede voor dat de omzet in de Vlaamse akkerbouw dit jaar met 18% daalt. Ook de oogstresultaten zijn hierop van invloed. Boerenbond verwacht in de consumptieaardappelen een lagere opbrengst dan het meerjarig gemiddelde. In combinatie met het gelijk gebleven areaal zou de totale productie 7,2% krimpen ten opzichte van 2019.

Aardappelen, granen en suikerbieten zijn de belangrijkste akkerbouwteelten in Vlaanderen. De combinatie van een lagere graanoogst met een licht gunstigere prijsvorming, zorgt voor een verwachte omzetdaling voor graan van zo'n 13%. De omzet van suikerbieten groeit daarentegen 10% en dat is volledig te danken aan de grotere suikeropbrengsten.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
boerenbusiness.nl

Jeannet Pennings

Jeannet heeft haar roots in de bloembollensector liggen en zij groeide op een agrarisch bedrijf in de kop van Noord-Holland op. Als generalist bericht ze voor Boerenbusiness over alle sectoren. Daarnaast verkent ze de mogelijkheden van sponsored advertising.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Reacties
2 reacties
frans 16 Oktober 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/artikel/10889684/vlaamse-fritesaardappel-levert-fors-in-op-prijs]Vlaamse fritesaardappel levert fors in op prijs[/url]
u schrijft de toenemende verkoop in de Retail kunnen dit niet goed maken???er word in de retail dit jaar meer dan40/50% extra opbrengst gedraaid over de rug van de telers, enorm zuur het is al zijn leven al een scheve verhouding geweest maar dit slaat echt alles , zou hier eens een groot artikel over moeten schrijven BB en er mee naar de kranten gaan landelijk zodat de burger weet hoe het echt verhaal is. en de koek prijstechnisch verdeeld is. kunnen misschien beter een fair trade keurmerk voor Nederlandse boeren lanceren in plaats van koffieboeren...
Abonnee
Jan kievit 16 Oktober 2020
Als je een gezonde en onafhankelijke bedrifs tak wil moet je alle subsidies afschaffen van de eu en de diverse overheden laat de markt zijn werk doen
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Nieuws Coronasteun

903 landbouwwerkgevers dreigen NOW mis te lopen

Analyse Varkens

Lage varkensprijs in China komt niet alleen door covid

Nieuws Aardappelen

Fritesverwerkers draaien weer op pre-coronaniveau

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox